niedziela, 6 lipca 2014

CIASTECZKA ŚMIETANKOWE

Pyszne, łatwe i szybkie ciasteczka śmietankowe.



Składniki

-        25 dag margaryny
-        Szklanka gęstej śmietany ( u mnie 18%)
-        Ok. 3 szklanki mąki
-        Dżem lub powidła
-        1 białko
-        Cukier

Mąkę przesiać i posiekać z margaryną i śmietaną, wyrobić miękkie ciasto, następnie je rozwałkować na około 5 mm. Literatką ( małą szklaneczką) wycinać krążki. Zostawić połowę całych w drugiej wyciąć małą dziurkę ( np. kieliszkiem). Ciasteczka z dziurką smarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem. Piec około 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na krążki bez dziurki położyć dżem lub powidła i przykryć krążkami z dziurką. 

SMACZNEGO


POLĘDWICZKI FASZEROWANE PIECZARKAMI

Polędwiczki pod każdą postacią są pyszne, chyba nie trzeba nikogo do nich przekonywać, u mnie dziś faszerowane pieczarkami.



Składniki
-        2 polędwiczki wieprzowe
-        30 – 40 dag pieczarek
-        1 duża cebula 
-        2 łyżki masła
-        Olej
-        Sól
-        Pieprz
-        Bazylia
Polędwiczki najpierw umyłam i osuszyłam. Potem nożem zrobiłam głębokie kieszenie i wypełniłam je farszem z pieczarek.
Farsz: Na patelni, na maśle podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam obrane, umyte i pokrojone pieczarki, doprawiłam je solą i pieprzem i podsmażałam do ich złotego koloru, pod koniec dodałam pokrojona bazylię. Farsz ostudziłam i takim napełniałam wcześniej przygotowane polędwiczki. Najpierw wypełnione farszem polędwiczki obsmażyłam na patelni z obu stron a potem przełożyłam do piekarnika ( ja ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym) wraz z powstałym z patelni tłuszczem. Piekłam około 20 minut w temperaturze 200 stopni, co jakiś czas podlewając powstałym sosem. Można je podać na gorąco jak i na zimno.
Polędwiczki zawsze są pyszne J