sobota, 10 listopada 2012

MIKOŁAJOWE ROZDANIE



Wielkimi krokami zbliżają się Mikołajki, czas na prezenty!! Dlatego ode mnie również ktoś dostanie Mikołajowy prezent. 


Będzie to:

-        Szampon z odżywką firmy AVON
-        Roletka perfumowana Perceive firmy AVON
-        Żel pod prysznic (50 ml) firmy Eva

Aby wziąć udział w organizowanym przeze mnie Mikołajowym Rozdaniu należy:
-        zostać  lub być publicznym obserwatorem mojego bloga.
-        poinformować u siebie na blogu o moim rozdaniu
-     polubić lub lubić mojego bloga na fb i udostępnić dalej ( jeśli ktoś fb nie posiada, również może wziąć udział)
-     zostawić w komentarzu do tego posta swoje zgłoszenie wraz z adresem e -  mail
Spośród tych osób wylosuję jedną, która otrzyma wyżej wymienione kosmetyki. Nagroda wysyłana jest tylko na terenie Polski. Termin rozdania to 5 grudnia 2012, dokładnie dzień później, czyli 6 grudnia 2012, ogłoszę na blogu zwycięzcę rozdania.
Serdecznie zapraszam

piątek, 9 listopada 2012

FLAKI


Z powodu wyższej konieczności, jaką jest wyjazd męża, musiałam ugotować danie, którego nie jadam i nie lubię. :) Natomiast szanuję to, że ktoś ma inne smaki niż ja (czyli mój mąż) i to danie specjalnie dla niego.


Składniki
-        1 kg gotowanych flaków wołowych
-        Marchewka
-        Pietruszka
-        ½ selera
-        Kawałek pora
-        1 łyżka masła
-        Natka pietruszki
-        Porcja rosołowa
-        Kość wolowa
-        Sól
-        Pieprz
-        3 – 4 ziarna ziele angielskie
-        Szczypta gałki muszkatołowej,
-        Szczypta imbiru
-        łyżeczka  mielonej  słodkiej  papryki, 
-        łyżeczka masła
-        3 liście laurowe
-        ½ łyżki majeranku.

Kupiłam już obgotowane i pokrojone flaki wołowe. Mimo to, najpierw obgotowałam je w wodzie około 5 minut, odcedziłam, opłukałam i kolejny raz obgotowałam, przez następne 15 minut, znowu odcedziłam. W osobnym garnku ugotowałam na porcji rosołowej i kości wołowej bulion z dodatkiem warzyw (marchewkę pokroiłam w półtalarki). Z ugotowanego bulionu wyjęłam warzywa (pietruszkę, selera i pora) oraz porcję rosołową i kość (obrałam z nich dokładnie mięsko i pokroiłam). Do tak oczyszczonego bulionu dodałam wcześniej obgotowane flaczki, obrane mięso oraz pozostałe przyprawy (bez majeranku), gotowałam około 2 godzin, pod koniec gotowania dodałam masło i roztarty majeranek. Skosztowałam sam wywar i był super (do flaków chyba się nie przekonam), natomiast mąż był zachwycony.
Ponieważ przygotowałam to na jego wyjazd, więc większość zapasteryzowałam. Gorące wlewałam do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcałam i pasteryzowałam przez około 40 – 50 minut. Gorące odstawiałam do góry dnem do momentu aż przestygną




czwartek, 8 listopada 2012

ZUPA ZIEMNIACZANA


Przepisu na tą zupę nauczyła mnie mama a ona nauczyła się od swojej. Przepis ten na pewno znacie i każda z Was gotowała już taką zupę, ale może macie innym przepis lub inaczej ją przyrządzacie, napiszcie koniecznie.


Składniki
-        3 - 4 skrzydełka
-        2 marchewki
-        Pietruszka
-        Połowa małego selera
-        Kawałek pora
-        1 cebula
-        2 łyżki masła
-        Ok. 1 łyżki mąki
-        Tymianek
-        6 – 7 ziemniaków
-        Sól
-        Pieprz

Gotuję wywar ze skrzydełek i warzyw (marchewkę kroję w póltalarki), doprawiam solą i pieprzem. Z gotowego wywaru wyciągam pietruszkę, selera, pora i skrzydełka. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę ( 1 większego gotuję w całości) gotuję w przecedzonym wywarze. Ziemniaka, który ugotowany jest w całości rozgniatam i dodaję do zupy.  Cebulkę kroję w drobną kostkę, podsmażam na maśle na złoty kolor, dodaję mąkę, zasmażam, rozprowadzam ½ szklanką wody i wlewam do zupy. Dodaję trochę tymianku, ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem. Dodaję śmietanę a gotową zupę posypuję natką pietruszki




środa, 7 listopada 2012

NIBY GOŁĄBKI


W tym tygodniu u mnie króluje ryż, jakoś tak wyszło J. Wczoraj zrobiłam gołąbki, zwyczajne tradycyjne, przepis znajdziecie tu. Natomiast jak zwykle przesadziłam z ilością ugotowanego ryżu. Doszłam, więc do wniosku, że ryż ugotowany mam, do gołąbków wykorzystałam duże kapuściane liście i zostały te małe ( czasem robię później kapuśniak, albo wykorzystuje do łazanek czy pierogów – a Wy, jakie macie pomysły na te kapuściane pozostałości??) i coś z tego wykombinować dalej można. Zrobiłam, więc niby gołąbki.




                                                      Składniki
-        200 dag ryżu
-        Kapusta pozostała po wykorzystaniu do gołąbków
-        1 cebula
-        1 łyżka smalcu
-        40 dag mięsa mielonego
-        Sól, pieprz
-        Sos pomidorowy
Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodałam drobno pokrojoną, podgotowaną kapustę, na smalcu podsmażyłam również drobno pokrojoną cebulkę, dodałam mięso mielone, sól, pieprz i dokładnie wymieszałam. Z tej masy uformowałam owalne kotleciki (niby gołąbki), ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym, zalałam sosem pomidorowym i włożyłam do piekarnika (temp ok. 180 – 200 stopni) na około 1 – 1,5 godziny. Podałam polane sosem i  posypane natką pietruszki.



poniedziałek, 5 listopada 2012

SAŁATKA Z RYŻU I TUŃCZYKA


Dzisiaj robiłam pomidorówkę z ryżem, trochę natomiast przesadziłam z ugotowanym ryżem i stwierdziłam, że zrobię szybką sałatkę z ryżu i tuńczyka.


Składniki
-        2 torebki ryżu
-        3 – 4 ogórki kiszone
-        1 cebula czerwona
-        1 puszka tuńczyka
-        Puszka kukurydzy
-        Sól, pieprz
-        Majonez
Ryż ugotować, przestudzić, dodać ogórki i cebulę pokrojoną w kostkę, tuńczyka i kukurydzę odsączyć dodać do reszty, wymieszać, popieprzyć i dodać majonez około 3 łyżki skosztować i ewentualnie posolić.



WYNIKI ROZDANIA



Dzisiaj zaraz po powrocie ze szkoły mojej córki - zrobiłyśmy losowanie kolejnego rozdania, W „maszynie losującej” – czyli słomkowym kapeluszu znalazły się wszystkie karteczki z imionami czy nazwami wszystkich uczestniczek tego rozdania. 


Tym razem szczęśliwa ręka wylosowała:



MADZIA CZ.




Zwyciężczyni serdecznie gratuluję, proszę o podanie swojego adresu, na który wyślę przyprawy.
Wszystkim innym bardzo dziękuję za udział, niedługo kolejne rozdanie, więc zapraszam serdecznie.

niedziela, 4 listopada 2012

BROKUŁY Z MASŁEM


W prostocie tkwi siła – więc dzisiejsza kolacja prosta, tania i naprawdę przepyszna.


Składniki
-        Brokuł
-        1/2 kostki masła
-        2 łyżki bułki tartej
-        Łyżeczka soli
-        1/3 łyżki cukru

Brokuł dzielimy na części, gotujemy go w osolonej i pocukrowanej wodzie do miękkości. W miedzy czasie roztapiamy masło, dodajemy bułki tartej i podsmażamy do uzyskania złotego koloru. Odcedzony brokuł kładziemy na talerz i polewamy go bułką tartą, podsmażoną na maśle.