Ostatnio
postawiłam na śląskie dania. Dawno nie jadłam wołowiny a znalazłam w sklepie
ładną i niedrogą i nie mogłam się oprzeć. Więc na talerzu gości śląska rolada
ze śląskimi kluskami.
Składniki
-
5 plastrów wołowiny
-
1 - 2 cebule
-
10 plastrów boczku wędzonego
-
3 – 4 ogórki kiszone
-
Musztarda sarepska
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Smalec
-
Mąka pszenna
-
ew. bulion wołowy
Każdy
plaster wołowiny dokładnie rozbić ( najcieńsze plastry jak się da ). Gotowe
plastry posypać pieprzem z obu stron a z jednej posmarować musztardą. Odłożyć na jakieś
15 minut. Następnie na każdym plastrze układamy po dwa plastry boczku wędzonego
i dwa słupki ogórka kiszonego oraz trochę cebuli pokrojonej w drobną kostkę. Roladki
zawijamy (spinamy wykałaczką lub obwiązujemy bawełnianą nitką). Obtaczamy je w
mące i smażymy z obu stron na smalcu. Przekładamy je potem wraz z tłuszczem do
rondla, dodajemy pozostałą cebulkę, podlewamy bulionem wołowym ( można wodą) i
dusimy ok. 1 – 1,5 h. Pod koniec duszenia dopiero solimy roladki. Gdy sos jest
zbyt rzadki zagęszczamy go mąka. Przed podaniem wyciągnąć wykałaczki (odwinąć nitkę).
Oczywiście nie ma śląskich rolad bez klusków śląskich.
Jak zobaczyłam te kluseczki ...aż ślinka cieknie, do tego ta soczysta surówka... żyć nie umierać ;)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście danie było palce lizać :)
Usuńrulada mmmm pychotka
OdpowiedzUsuń