Wczorajszy
obiad to taki trochę smak mojego dzieciństwa. Przeglądając zeszyt z przepisami
mojej babci trafiłam właśnie na kotlety z ziemniaków i przypomniałam sobie jak
mi przygotowywała je mama.
Składniki
-
1 kg
ziemniaków
-
1 cebula
-
1 jajo
-
2 – 3 łyżki mąki pszennej
-
Sól
-
Szczypta gałki muszkatołowej
-
pieprz
-
bułka tarta
-
olej do smażenia
Ziemniaki
ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki, odcedzić i przecisnąć przez praskę.
Cebulkę
drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dodać do ziemniaków, wbić jajko, dosypać
mąki ( jeśli wydaje się Wam że masa ziemniaczana jest zbyt luźna można tej mąki
dać ciut więcej), doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Z
masy formować kotlety, obtoczyć je w
bułce tartej i smażyć z obu stron na oleju. Ja podałam je z sosem ze świeżych
podgrzybków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz