Mąż
dostarczył mi kolejną partię grzybów, jak zwykle trochę ususzyłam, trochę zamroziłam,
zamarynowałam, zrobiłam sos i chciałam coś nowego wykombinować. Wujek Google - jak
zwykle niezawodny - wskazał mi drogę do bloga Smaczna Pyza i przepisu na sałatkę
z opieniek. Opieńki zastąpiłam podgrzybkami i myślę, że nic złego się nie
stało.
Składniki:
-
ok. 1 , 5 kg podgrzybków
-
1 łyżka soli do obgotowania grzybów
-
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30%
-
1/3 szklanka oleju słonecznikowego
-
1/2 strączka papryczki chili (według własnego
uznania można dać więcej albo w ogóle z niej zrezygnować)
-
Po 1 dużym strąku papryki żółtej i czerwonej ( ja
dałam samą czerwoną)
-
2 - 3 duże cebule
-
1/2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
-
1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego (
ja dałam zwykły)
-
Pęczek koperku
( to dorzuciłam od siebie)
Składniki
na zalewę
-
1 , 5 szklanka wody
-
1/2 szklanki octu
-
1 łyżka soli
-
3 łyżki cukru
-
3 ziarenka ziela angielskiego
-
1/3 łyżeczki nasion gorczycy
-
3 ziarenka jałowca
-
2 liście laurowe
-
5 goździków ( ja dałam 4)
Podgrzybki
wypłukać, większe pokroić i zagotować w wodzie z dodatkiem soli, przez około 5
minut, odcedzić. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski, cebulę półplasterki a chili drobno posiekać.
Składniki
zalewy zagotować przez około 10 – 15 minuta potem przecedzić. W rondlu na oleju
podsmażyć cebulę, dodać paprykę i papryczkę chili i smażyć jeszcze chwilę,
dodać grzyby i smażyć kolejne 5 minut ( trzeba mieszać, aby się nie przypaliło).
Następnie wlać zalewę, dodać koncentrat pieprz i vegetę oraz drobno posiekany
koperek. Zagotować i dusić zaledwie kilka minut. Sałatkę włożyć do słoików i pasteryzować
około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz