Na tej stronie internetowej znalazłam
przepis na wykorzystanie batatów, które mam w domu, to całkiem ciekawy dodatek
do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków.
Składniki
-
500 g batatów
-
400 g selera
-
sok z
1 cytryny
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
2
ząbki czosnku, drobno posiekane
-
1
łyżka świeżego imbiru, grubo utartego
-
½-1
łyżeczka rozmarynu
-
1
jabłko, obrane i drobno posiekane
-
1
łyżka ziaren kolendry, lekko utłuczonych
Pokroić bataty i selera na
kawałki jednakowej wielkości i włożyć do garnka. Dodać połowę soku z cytryny,
wlać tyle wrzątku, aby lekko zakrył warzywa i zagotować, następnie zmniejszyć
ogień i gotować 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną. Na rozgrzaną oliwę wrzucić
czosnek, imbir i rozmaryn. Podsmażać 30 sekund. Dodać jabłko i resztę soku z
cytryny. Dusić 5 minut. Następnie uprażyć ziarna kolendry w małym suchym
rondelku, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Warzywa odcedzić
i ubić je na purée. Dodać jabłko i wymieszać, a następnie posypać prażonymi
ziarenkami kolendry. Podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz