wtorek, 11 grudnia 2012

PUREE Z BATATÓW I SELERA


Na tej stronie internetowej znalazłam przepis na wykorzystanie batatów, które mam w domu, to całkiem ciekawy dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków.


Składniki
-        500 g batatów
-        400 g selera
-        sok z 1 cytryny
-        2 łyżki oliwy z oliwek
-        2 ząbki czosnku, drobno posiekane
-        1 łyżka świeżego imbiru, grubo utartego
-        ½-1 łyżeczka rozmarynu
-        1 jabłko, obrane i drobno posiekane
-        1 łyżka ziaren kolendry, lekko utłuczonych

Pokroić bataty i selera na kawałki jednakowej wielkości i włożyć do garnka. Dodać połowę soku z cytryny, wlać tyle wrzątku, aby lekko zakrył warzywa i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek, imbir i rozmaryn. Podsmażać 30 sekund. Dodać jabłko i resztę soku z cytryny. Dusić 5 minut. Następnie uprażyć ziarna kolendry w małym suchym rondelku, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Warzywa odcedzić i ubić je na purée. Dodać jabłko i wymieszać, a następnie posypać prażonymi ziarenkami kolendry. Podawać na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz