Ogórków w tym roku za wiele nie zdążyłam zrobić,
ale przedwczoraj wpadła do nie sąsiadka z reklamówką ogórków i mówi, żebym
koniecznie zrobiła w musztardzie, bo ona jadła gdzieś takie i były pyszne. Przyznaję,
że ja nigdy nie robiłam i nawet nie wiem czy jadłam. Przepisu też oczywiście
nie miałam, ale w takim przypadku wujek Google, jest niezastąpiony. Oczywiście okaże
się po degustacji ogórków, czy mnie nie zawiódł.
Składniki
-
2 kg
ogórków
-
Czosnek
(1 ząbek na słoik)
Zalewa:
-
1 litr
wody
-
1
szklanka octu 10%
-
1
szklanka cukru
-
1 łyżka
soli
-
5
łyżek musztardy
-
Liście
laurowe (po 1 na słoik)
-
5 – 6 ziarenek
ziela angielskiego
Zagotowujemy składniki zalewy. Pozostawiamy
do przestudzenia. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy
w słoikach wkładając po jednym ząbku czosnku do każdego z nich. Do
przestudzonej zalewy dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy. Ogórki zalewamy
zalewą. Pasteryzujemy ok. 10 minut.
Robię podobnie :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne ! )
w takim razie bardzo się cieszę, myślę że i mi posmakują :)
UsuńWitam ja mam inny przepis na te ogórki ponieważ ogórki obieram ze skórki
OdpowiedzUsuńja robię je pierwszy raz, mam nadzieję, że skórka nie popsuje ich smaku
UsuńZobaczę jak wyjdą
OdpowiedzUsuńmi smkowały bardzo, mam nadzieję, że posmakują i Tobie
Usuńja robiłam już i ze skórką i bez i powiem że ze skórką mi bardziej smakują...
OdpowiedzUsuńja bez skórki nie próbowałam :) ale skoro ze skórką lepsze to nie ma co żałować
Usuń