Ewidentnie czas teraz na cukinię. Jak ją
wykorzystać i co z niej robić? Zapewne często nasuwa się Wam to pytanie. Ja
wczoraj wyczarowałam z cukinii super kotleciki.
Składniki
-
2 małe
cukinie
-
50 dag
mięsa mielonego
-
20 dag
sera żółtego
-
Garść natki
pietruszki
-
2
jajka
-
Szczypta
gałki muszkatołowej
-
Szczypta
chili
-
Sól
-
Pieprz
-
Odrobina
świeżego tymianku
-
Bułka tarta
-
Olej
Do mielonego mięsa dodać starty na tarce o
grubych oczkach ser żółty. Cukinię obrać, wypestkować i również zetrzeć na
tarce o grubych oczkach (ewentualnie odcisnąć nadmiar soku), wbić dwa jajka. Do
masy dodać poszatkowaną natkę pietruszki, świeży tymianek i resztę przypraw. Dokładnie
wymieszać, formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju z obu
stron.
Brzmi wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na przemycenie cukinii dla warzywnych niejadków :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :), mój syn, który cukinii by normalnie nie tknął, kotlety zjadł i smakowały mu bardzo
UsuńAch jakie piękne i zapewne smakowite :)
OdpowiedzUsuń