sobota, 24 sierpnia 2013

PRZECIER OGÓRKOWY

Dostałam trochę już takich większych i przerośniętych ogórków, w tamtym roku wykorzystałam je do przecieru ogórkowego, a że sprawdził się znakomicie, dzisiaj powtórzyłam ten sam przepis.







Składniki
-        1,5 kg dużych ogórków
-        3 – 4 marchewki
-        3 – 4 ząbki czosnku
-        Pęczek koperku
-        Natka pietruszki
-        1, 5 łyżki soli do przetworów

Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo zetrzeć marchewkę. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę, drobno pokroić koperek i natkę, posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godziny. Następnie nałożyć do słoików, nie pasteryzować, odstawić na kilka dni w jasne miejsce, aby podkisło i znieść do piwnicy. Znakomity przepis na przecier, zupka ogórkowa z niego wychodzi super.

2 komentarze: