Dostałam trochę już takich większych i przerośniętych
ogórków, w tamtym roku wykorzystałam je do przecieru ogórkowego, a że sprawdził
się znakomicie, dzisiaj powtórzyłam ten sam przepis.
Składniki
-
1,5 kg dużych
ogórków
-
3 – 4
marchewki
-
3 – 4
ząbki czosnku
-
Pęczek
koperku
-
Natka
pietruszki
-
1, 5
łyżki soli do przetworów
Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o
grubych oczkach, tak samo zetrzeć marchewkę. Czosnek przecisnąć przez
wyciskarkę, drobno pokroić koperek i natkę, posolić, dokładnie wymieszać i odstawić
na 3 godziny. Następnie nałożyć do słoików, nie pasteryzować, odstawić na kilka
dni w jasne miejsce, aby podkisło i znieść do piwnicy. Znakomity przepis na
przecier, zupka ogórkowa z niego wychodzi super.
Fajne te ogórki!
OdpowiedzUsuńdobry pomysł na wykorzystanie dużych ogórków, na ogórkową - super
Usuń