sobota, 6 października 2012

FASOLKA PO BRETOŃSKU


Kocham to danie, co prawda niezbyt często je robię, ale naprawdę to coś wspaniałego (pomijam efekty uboczne fasoli)



Składniki
-        ½ kg fasoli (powinien być Jaś, ale ja zawsze daję tą ciut mniejszą)
-        2 laski kiełbasy cienkiej (podwawelska, zwyczajna, podlaska)
-        ½ kg boczku wędzonego
-        1 cebula
-        Przecier pomidorowy
-        Sól, pieprz
-        Liść laurowy
-        Ziele angielskie
-        Majeranek
-        Mąka
-        Olej
Fasolę namaczamy na noc w letniej wodzie. Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie, w której fasolka się moczyła, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Na patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę, po podsmażeniu dodajemy do gotującej się fasolki ( bez tłuszczu) . Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, który również bez tłuszczu dodajemy do fasoli, następnie kroimy w drobną kostkę cebulę - podsmażamy na tym samym tłuszczu i całość wlewamy do fasoli, gotujemy i po chwili dodajemy przecier pomidorowy, kosztujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania posypujemy majerankiem.
Jeśli całość wydaje się nam zbyt rzadka, można wyciągnąć trochę fasoli, dokładnie ugnieść i wrzucić do całości, można również dodać mąki, aby całość zagęścić



ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU

Spośród 7 osób które zapisały się do konkursu, wylosowaliśmy zwycięzcę





a jest nim :



EDITH

proszę o przesłanie mi na e-maila adresu na który  wyślemy książkę
Serdecznie gratulujemy!

piątek, 5 października 2012

KOTLETY RYBNE


Jak zawsze w piątek ma trochę problemów z obiadem, dzisiaj podpowiedziała mi córka i były kotlety rybne, oj nie jadłam ich już bardzo dawno, dzisiaj się skusiłam.




Składniki
-        3 filety rybne (ja dałam mintaja)
-        Cebula
-        Bułka
-        Jajko
-        Bulka tarta
-        Sol
-        Pieprz cytrynowy
-        Koperek
Robię się je tak samo jak kotlety mielone. Po rozmrożeniu płatów, pokroiłam je na drobną kosteczkę, dodałam jajko, bułkę rozmoczoną w mleku i dokładnie odciśniętą oraz drobno pokrojoną i zeszkloną na maśle cebulkę, doprawiłam solą i pieprzem cytrynowym. Dodałam też pęczek świeżego koperku. Dokładnie wymieszałam, jeśli masa jest zbyt luźna dosypać można bułki tartej. Z tak przygotowanej masy, formuję kotleciki i panieruję je w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju. Najlepiej smakują z ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem i surówką z kiszonej kapusty.



SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY


Surówka z kiszonej kapusty najlepiej pasuje do rybki i taką dzisiaj zrobiłam.


Składniki
-        0, 5 kg kiszonej kapusty
-        1 marchewka
-        1 kwaśne jabłko
-        1 cebula
-        Sól, pieprz, olej.
-         
Kiszoną kapustę najpierw płukam i dokładnie wyciskam z wody i soku, aby nie była zbyt kwaśna, następnie kroję ją na mniejsze kawałki, dodaję startą marchewkę i starte jabłko, kroję cebulę na drobne kawałki i dodaję do kapusty, solę i pieprzę do smaku, dodaję oleju, dokładnie mieszam i zostawiam na jakieś pól godziny w lodówce.




ŚWIATOWY DZIEŃ UŚMIECHU


Dzisiaj 5 października obchodzony jest Światowy Dzień Uśmiechu, więc koniecznie niech każdy się dziś uśmiechanie :)
Doczytałam również, że to właśnie dziś na świecie obchodzony jest
Światowy Dzień Nauczycieli

czwartek, 4 października 2012

NOMINACJE BLOGOWE






Dostałam dziś nominację blogową hihi, cokolwiek to znaczy dziękuję bardzo Ani z bloga http://edupelzaki.blogspot.com/
zasada jest taka, że należy napisać 7 rzeczy o sobie, których nie znacie i następnie nominować kolejnych 10 blogów, taki blogowy łańcuszek.
Ciężko cokolwiek o sobie napisać, sądzę, że jestem tak zwyczajna, że nie mam Was czym zaskoczyć.






1 Jestem kurą domową - i całkiem dobrze się z tym czuję
2 Uwielbiam głupie seriale i nagminnie czytam Pudeleka
3 Codziennie obiecuję sobie, ze rzucę palenie i codziennie mi to nie wychodzi
4 Jestem jedynaczką i jak byłam mała to bardzo się z tego cieszyłam a teraz czasem brak mi kogoś bliskiego
Zrobiłam sobie kiedyś tatuaż i teraz tego żałuję
6. Chciałabym kiedyś otworzyć schronisko dla zwierząt
7. Nie lubię hipokryzji

to tak bardzo ogólnie o mnie :)

Blogi jakie moim zdaniem są warte nominacji to: 

http://margarytka.blogspot.com/

http://elficzna.blogspot.com/

http://dominikabudzynska.blogspot.com/

http://www.fochygochy.blogspot.com/

http://fantazjemagdyk.blogspot.com/

http://swiat-katarzyny.blogspot.com/

http://jaga-babciaradzico.blogspot.com/

http://lowca-okazji.blogspot.com/

http://mezczyzna-gotuje.blogspot.com/

10 http://mojeposzeptywanie.blog.onet.pl/

Przypominam o konkursie, jeszcze tylko jutro czekam na Wasze zgłoszenia - w sobotę wyniki

http://megishow.blogspot.com/2012/09/konkurs.html

PACZKA Z WINIAR

Dziś dotarła i do mnie paczka z Winiar, w zasadzie tak jak obserwuję na innych blogach każdy dostaje to samo, a może się mylę?.

PIZZA


Miałam dziś nic nie gotować, bo z wczoraj był jeszcze barszcz czerwony. Mój syn jednak wpadł ze szkoły i mówi, że ma straszną ochotę na pizzę, nie miałam wyjścia jak mu tylko pozwolić, bo bardzo lubię pizzę a on jeszcze zaoferował, że zrobi ją sam. Najważniejszym składnikiem pizzy jest niewątpliwie jej ciasto, i tylko wtedy wychodzi dobra gdy i przepis na ciasto jest w porządku. My od jakiegoś czasu robimy ją jednym przepisie, a oto on



Składniki
Ciasto
-        2 ½ szklanki wspomnianej mąki
-        ½ szkl mleka
-        ½ szklanki wody
-        30 g świeżych drożdży,
-        1 łyżka oleju roślinnego,
-        sól
Sos
-        Przecier pomidorowy
-        2 – 3 ząbki czosnku
-        Bazylia
-        Oregano
-        Sól
-        Zioła prowansalskie 
Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże wkładamy do kubka z letnią wodą wymieszaną z letnim mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia drożdży, następnie całość wlewamy do mąki, dodajemy sól oraz olej. Wyrabiamy dokładnie ciasto, do momentu jak nie przykleja nam się do rąk. Miskę ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy resztę składników.
Ja daję:
-                       Ser żółty starty na tarce
-                       Pieczarki podsmażone z cebulką na maśle
-                       Pomidory sparzone i obrane ze skórki
-                       Szynkę
-                       Kukurydzę z puszki
Przygotowuję sos:
Do przecieru pomidorowego dodać zmiażdżony czosnek i resztę przypraw.
Duża blachę smarujemy olejem, układam na niej ciasto na pizze, smarujemy je sosem i układamy dodatki. Pizzę pieczemy w piekarniku o temp 200 stopniu około 20 min.



ŚWIATOWY DZIEŃ ZWIERZĄT


Dzisiaj obchodzony jest Światowy Dzień Zwierząt.
Upamiętnia  on rocznicę śmierci (3 październik) św. Franciszka, który był patronem zwierząt. Dzień ten został ustanowiony w 1931 roku na konwencji ekologicznej we Florencji i rozpoczyna on Światowy Tydzień Zwierząt, który trwa do 10 października.



Nie zapominajmy, więc zwłaszcza dzisiaj o naszych czworonogach i dla nich też przygotujmy coś dobrego. Pomyślmy też, że zbliża się zima a wiele zwierząt jest bezdomnych i to zwłaszcza im potrzebna nasza pomoc.
Uwielbiam zwierzęta i gdym miała dużo pieniędzy albo, chociaż własny dom to na pewno przygarnęłabym tyle ile bym mogła, ale niestety mieszkam w bloku i moje możliwości są ograniczone.





BARSZCZ CZERWONY


Długo myślałam nas tym, jaką zupę można zrobić na obiad i w końcu wybór padł na barszcz czerwony. Z tym barszczem czerwony to ciężko jest, bo chociaż go uwielbiam to jakoś zawsze mam problem żeby wyszedł czerwony jak trzeba. Może Wy macie jakiś wypróbowany patent, bo ja jestem w fazie testowania.


Składniki
-        Kość wędzona
-        25 dkg surowego wędzonego boczku
-        4 – 5 buraczków
-        3 – 4  ząbki czosnku
-        Marchewka
-        Pietruszka
-        Seler
-        Por
-        Liść laurowy
-        Ziele angielskie
-        Majeranek
-        2 łyżki soku z cytryny (kwasek cytrynowy)
Do garnka wkładamy kość wędzoną i boczek zagotowujemy wodę, ściągamy „szuwary”, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, czosnek i przyprawy (bez majeranku). W osobnym garnku ugotować obrane buraczki z sokiem z cytryny lub kwaskiem (odrobinę cukruję). Po ugotowaniu przelać wywar z buraków do wywaru warzywno – mięsnego. (Ja wywary dokładnie odcedzam, aby barszcz był czysty). Dodaję resztę przypraw, majeranek i gotuję jeszcze około 5 minut. No i niestety w tym momencie zawsze problem… bo kolor ucieka. Tym razem przeczytałam na Internecie, żeby dodać startego ugotowanego w skórce czerwonego buraka (ugotowanego obrać - zetrzeć na tarce i dodać do zupy - już nie gotować, kolor jest ).
Barszczy podałam z uszkami i dużą ilością świeżego pociętego koperku. 




środa, 3 października 2012

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI


Przy okazji robienia kopytek zrobiłam również kilka knedli ze śliwkami, ja osobiście nie przepadam (mało powiedziane) za takim daniem, ale dzieci i małżonek hehe pałaszują tego rodzaju potrawy, więc specjalnie dla nich...
Oczywiście przepis jak na kopytka i z ciasta tego robimy placuszki, w które wkładamy umyte i wydrążone śliwki ( ja daję po jednej śliwce na placuszek), Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy 5 - 6 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. U Mnie część zjadła z masłem i cukrem a syn jeszcze dodatkowo ze śmietaną.
Chyba im smakowało 


wtorek, 2 października 2012

PRZYPOMINAM O KONKURSIE

http://megishow.blogspot.com/2012/09/konkurs.html

PIEROGI RUSKIE


Wtorek to dzień, kiedy mój syn – połączenie Magdy Gessler z Okrasą i Makłowiczem – ma w szkole praktyki, na których właśnie uczył się robienia ruskich pierogów, a co się z tym wiąże kilka zdjęć „jego dzieło” znajdzie się na blogu.
Składniki
Ciasto:
-        3 szklanki mąki
-        Jajko
-        Woda
-        Sól
Farsz
-        1 kg ziemniaków
-        0,5 kg białego sera
-        1 cebula
-        Sól
-        Pieprz
Mąkę i jajko zagniatamy z niecałą szklanką ciepłej wody i solą ( ciasto nie może być ani klejące ani twarde). Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę dodajemy zgnieciony biały ser. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy do farszu, solimy i pieprzymy do smaku.
Tak przygotowany farsz nakładamy na wycięte kółka i starannie sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w we wrzącej osolonej wodzie, ok. 4 -5 minut od momentu wypłynięcia.  Na talerzu okraszamy wędzonym boczkiem, pokrojonym w drobną kostkę i usmażonym na odrobinie smalcu, lub cebulką na zeszkloną na maśle.



KOPYTKA


Napadło mnie na kopytka i chociaż za bardzo nie lubię się w mące bawić to nawet jakoś to poszło J, Ja kopytka robię na oko i ciężko podać mi ot tak ilość składników, ale tak mniej więcej spróbuję.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Dodać mąkę. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. Jeśli bardzo się klei do rąk można dodać jeszcze mąki. Odcinać kawałkami i formować wałeczki. Obtoczyć je dobrze w mące. Wałeczki lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.
W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę. Wrzucać kopytka porcjami. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min, gdy wypłyną na powierzchnię.
Podawać, z czym kto lubi u mnie z masłem i cukrem, z bułką tartą podsmażona na maśle, podsmażane na patelni.


poniedziałek, 1 października 2012

PANIEROWANE UDK0



Pewnie każdy często się zastanawia, jak można wykorzystać mięso z rosołu. Wyciągnęłam z rosołku ładne udeczko i zrobiłam panierowane w jajku i bułce tartej, podsmażyłam na oleju. Z frytkami i sałatką. 
A jak Wy wykorzystujecie mięso z rosołu. Koniecznie napiszcie

SAŁATKA LODOWA


Do wczorajszego obiadu podałam również surówkę z sałaty lodowej. Ogólnie to uwielbiam sałatę lodową w surówkach czy sałatkach. Przepyszna jest J
Składniki
-        Sałata lodowa
-        Pomidor
-        Ser feta
-        Kiełki fasoli mung ( ja dałam z puszki)
-        Sos sałatkowy włoski
Sałatę pokroiłam, pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę, w kostkę pokroiłam także ser feta, do tego dodałam odciśniętą fasolę mung. Do całości dodałam sosu sałatkowego włoskiego.


niedziela, 30 września 2012

PIKANTNE SCHABOWE


Tradycyjne schabowe są przepyszne, ale czasem ten schab można wykorzystać w inny sposób. Ja dziś zrobiłam pieczone w piekarniku na pikantnie.
Składniki
-        5 kotletów schabowych ( w zależności od ilości osób)
-        Pomidor
-        Cebula
-        Ser żółty
-        Papryka ostra
-        Sól
-        Pieprz
Umyte kotlety lekko rozbijamy i układamy na wyłożonej folia aluminiową blaszce. Solimy i dobrze pieprzymy. Każdy kotlet dekorujemy grubszymi plastrami cebuli i pomidora (pomidor najlepiej sparzyć i obrać ze skórki), posypujemy startym żółtym serem wymieszanym z ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku około 30 - 40 minut. Można ser położyć na kotlety jakieś 10 – 15 minut przed wyjęciem kotletów z piekarnika.


SZARLOTKA


No i kolejny przysmak dzisiejszego dnia, mój mąż doczekać się nie mógł tej szarlotki - więc specjalnie dla niego. Szarlotka na ciepło z lodami śmietankowymi. 
Składniki:
Ciasto:
-        2,5 szklanki mąki pszennej,
-        1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-        4 żółtka,
-        3/4 szklanki cukru pudru,
-        1 margaryna,
-        1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany ( można dodać więcej jeśli ciasto jest zbyt twarde)
-        1 cukier waniliowy,
-        sok i skórka z 1 cytryny,
-        2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
-        2 kg jabłek,
-        3/4 szklanki cukru,
-        3 łyżeczki cynamonu,
-        6 łyżek wody.

Wykonanie ciasta:
Na stolnicy mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę i siekamy nożem do chwili, gdy powstaną małe grudki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Wykonanie nadzienia:
W tym czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy nadzienie. Umyte jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, wodę i prażymy na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, aby jabłka nie przypaliły się. Gotujemy jabłka do chwili, aż powstanie gęsta jednolita masa, którą pozostawiamy do ostudzenia.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 1 część ciasta i przy pomocy wałka przenosimy ją na dużą formę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Lekko unosimy brzegi ciasta. Wykładamy a ciasto ostudzone jabłka, posypujemy cynamonem. Jabłka przykrywamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 50 minut na złoty kolor. Ciasto posypać cukrem pudrem.
W zależności od gatunku jabłek dodajemy mniej lub więcej wody.


ROLADA BOCZKOWA


„Babeczka” z 1998 roku i kolejny przepis, który postanowiłam wykorzystać i wypróbować. Rolada boczkowa !!. Smakuje super: może być jako przekąska lub po prostu wędlina do kanapek - wykorzystałam ją do dzisiejszej kolacji i chłopakom smakowało.
Składniki
-        1 kg surowego boczku,
-        Litr wywaru z warzyw lub lekki bulion,
-        4 jajka (w oryginalnym przepisie z Babeczki pisze 6 jajek, ale wydaje mi się, że jednak to jest zbyt dużo)
-        8 ząbków czosnku
-        Vegeta
-        Tymianek ( ja dałam zioła prowansalskie)
-        Bazylia
-        Sól
-        Pieprz
Boczek mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajka, roztarty czosnek, sól, pokrojona natkę pietruszki i resztę przypraw. Z tak przygotowanej masy formujemy dwa rulony i zwijamy w mokrą gazę. Wkładamy je do gorącego wywaru i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Rulony studzimy w rondlu, a następnie odsączamy, odwijamy z gazy i wkładamy do lodówki.
Ja zrobiłam z połowy porcji, żeby sprawdzić jak smakuje, ale już wiem na pewno, że to nie był ostatni raz.