środa, 12 grudnia 2012

LASAGNE


Wzięłam się za porządki świąteczne, okna już prawie pomyte, jeszcze została mi do sprzątania kuchnia, a zamiast porządków dziś lasagne. Co prawa z sosem pomidorowy a nie beszamelowym jak to zwykle się podaje, ale u mnie młodzież sosu beszamelowego nie jada.
Lasagne robię w naczyniu żaroodpornym 29*20, wykorzystuję 9 płatów makaronu (3 na warstwę)



Składniki
-                       Makaron lasagne
-                       30 – 40 dag sera żółtego
-                       0,7 kg mięsa mielonego
-                       1cebule
-                       2-3 ząbki czosnku
-                       4 – 5 pomidorków koktajlowych
-                       Natka pietruszki
-                       1 – 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
-                       Sól,
-                       Pieprz,
-                       Bazylia,
-                       Słodka papryka ,
-                       Szczypta chili
-                       Oregano, zioła prowansalskie – ew. inne według uznania
-                       Oliwa, olej (do podsmażenia mięsa)
-                       Sos pomidorowy (powinno się go przygotować samemu, ale ja dziś poszłam na łatwiznę i wykorzystałam sos pomidorowy z Winiar)
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3, 4 min, tak, aby troszkę zmiękł ( powinno dawać się surowy, ale ja wolę troszkę podgotować). Trzeba tylko uważać, żeby płaty się nie posklejały.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone, kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, pokrojoną natkę pietruszki, przyprawiamy według uznania, dodajemy przecier pomidorowy, gdy mięso będzie gotowe zestawiamy z ognia
Ser ścieramy na tarce.
Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy 1/3 sosu pomidorowego, układamy 3 plastry makaronu, na makaron wykładamy, połowę przygotowanego mięsa i 1/3 część startego sera, na to makaron, pozostałe mięso i kolejną część sera. Na to znowu makaron, który posypujemy pozostałym serem żółtym, posypujemy oregano i ziołami prowansalskimi (lub innymi ulubionymi przyprawami). Zalewamy pozostałym sosem pomidorowym. Naczynie zamykamy. Lasagne pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 – 30 min.



wtorek, 11 grudnia 2012

PUREE Z BATATÓW I SELERA


Na tej stronie internetowej znalazłam przepis na wykorzystanie batatów, które mam w domu, to całkiem ciekawy dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków.


Składniki
-        500 g batatów
-        400 g selera
-        sok z 1 cytryny
-        2 łyżki oliwy z oliwek
-        2 ząbki czosnku, drobno posiekane
-        1 łyżka świeżego imbiru, grubo utartego
-        ½-1 łyżeczka rozmarynu
-        1 jabłko, obrane i drobno posiekane
-        1 łyżka ziaren kolendry, lekko utłuczonych

Pokroić bataty i selera na kawałki jednakowej wielkości i włożyć do garnka. Dodać połowę soku z cytryny, wlać tyle wrzątku, aby lekko zakrył warzywa i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek, imbir i rozmaryn. Podsmażać 30 sekund. Dodać jabłko i resztę soku z cytryny. Dusić 5 minut. Następnie uprażyć ziarna kolendry w małym suchym rondelku, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Warzywa odcedzić i ubić je na purée. Dodać jabłko i wymieszać, a następnie posypać prażonymi ziarenkami kolendry. Podawać na gorąco.