sobota, 24 sierpnia 2013

PRZECIER OGÓRKOWY

Dostałam trochę już takich większych i przerośniętych ogórków, w tamtym roku wykorzystałam je do przecieru ogórkowego, a że sprawdził się znakomicie, dzisiaj powtórzyłam ten sam przepis.







Składniki
-        1,5 kg dużych ogórków
-        3 – 4 marchewki
-        3 – 4 ząbki czosnku
-        Pęczek koperku
-        Natka pietruszki
-        1, 5 łyżki soli do przetworów

Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo zetrzeć marchewkę. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę, drobno pokroić koperek i natkę, posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godziny. Następnie nałożyć do słoików, nie pasteryzować, odstawić na kilka dni w jasne miejsce, aby podkisło i znieść do piwnicy. Znakomity przepis na przecier, zupka ogórkowa z niego wychodzi super.

piątek, 23 sierpnia 2013

KOTLETY Z CUKINII I MIĘSA MIELONEGO

Ewidentnie czas teraz na cukinię. Jak ją wykorzystać i co z niej robić? Zapewne często nasuwa się Wam to pytanie. Ja wczoraj wyczarowałam z cukinii super kotleciki.



Składniki
-        2 małe cukinie
-        50 dag mięsa mielonego
-        20 dag sera żółtego
-        Garść natki pietruszki
-        2 jajka
-        Szczypta gałki muszkatołowej
-        Szczypta chili
-        Sól
-        Pieprz
-        Odrobina świeżego tymianku
-        Bułka tarta
-        Olej
Do mielonego mięsa dodać starty na tarce o grubych oczkach ser żółty. Cukinię obrać, wypestkować i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ewentualnie odcisnąć nadmiar soku), wbić dwa jajka. Do masy dodać poszatkowaną natkę pietruszki, świeży tymianek i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać, formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron.


środa, 21 sierpnia 2013

CARPACCIO Z CUKINII

Roladki z łososia podałam na carpaccio z cukinii. Myślę, że połączenie smaków wyszło świetnie, a i wino znakomicie się wpasowało do całego dania.



Składniki
-        Mała cukinia
-        Ser żółty
-        Tymianek
-        Migdały
-        Oliwa z oliwek
-        Ocet winny
-        Sól

Cukinię kroimy na cienkie długie plastry, ja zrobiłam to przy pomocy obieraczki, zagotowujemy wodę z solą i przelewamy wrzątkiem cukinię, następnie hartujemy ją zimną woda. Cukinie układamy na talerzu polewamy oliwą z odrobina octu winnego, posypujemy prażonymi migdałami, świeżym tymiankiem i startym serem (najlepiej parmezan)


wtorek, 20 sierpnia 2013

ROLADKI Z ŁOSOSIA NA CARPACCIO Z CUKINII

Dziś bardziej uroczyście, a że jest, co świętować ( starszy syn dostał się na studia, młodszy zdał prawo jazdy), to na stole pojawił się pyszny łosoś podany na carpaccio z cukinii.


Nie może się obejść również bez pysznego wina. Do ryby jak najbardziej pasuje hiszpańskie wino półwytrawne Celebro. Ciekawostką jest to, że do łososia, jako że ryba ma czerwone mięso, podać można również czerwone wino, które także znajdziemy w ofercie firmy Celebro.  Zapraszam do zaglądnięcia na

Składniki
-        Filet z łososia ( u mnie 250 g)
-        Pieprz cytrynowy
-        Sól
-        Olej
-        Ciasto francuskie
-        Żółtko
-        Zioła prowansalskie
Z łososia odciąć skórkę, natrzeć go oliwą, posypać delikatnie solą i pieprzem cytrynowym.  Pokroić na 4 kawałki.  Z ciasta francuskiego wyciąć 4 paski, i w każdy z nich zwinąć kawałek fileta, odkroić zbędną część ciasta.  Tak przygotowane roladki ponakłuwać widelcem, posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać ziołami prowansalskimi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 – 190 stopniu około 20 – 25 minut.




OGÓRKI W MUSZTARDZIE

Ogórków w tym roku za wiele nie zdążyłam zrobić, ale przedwczoraj wpadła do nie sąsiadka z reklamówką ogórków i mówi, żebym koniecznie zrobiła w musztardzie, bo ona jadła gdzieś takie i były pyszne. Przyznaję, że ja nigdy nie robiłam i nawet nie wiem czy jadłam. Przepisu też oczywiście nie miałam, ale w takim przypadku wujek Google, jest niezastąpiony. Oczywiście okaże się po degustacji ogórków, czy mnie nie zawiódł.



Składniki
-        2 kg ogórków
-        Czosnek (1 ząbek na słoik)
Zalewa:
-        1 litr wody
-        1 szklanka octu 10%
-        1 szklanka cukru
-        1 łyżka soli
-        5 łyżek musztardy
-        Liście laurowe (po 1 na słoik)
-        5 – 6 ziarenek ziela angielskiego

Zagotowujemy składniki zalewy. Pozostawiamy do przestudzenia. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy w słoikach wkładając po jednym ząbku czosnku do każdego z nich. Do przestudzonej zalewy dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy. Ogórki zalewamy zalewą. Pasteryzujemy ok. 10 minut.




poniedziałek, 19 sierpnia 2013

OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU

Robiłam je w tamtym roku i każdemu smakowały, więc jeśli ktoś lubi coś na ostro to te ogórki jak najbardziej są dla niego



Składniki:

-        4 kg ogórków
-        8 łyżek soli
-        2 łyżki chili ( ja dałam jedną i tak są ostre )
-        ½ szklanki oleju
-        1-2 główki czosnku
-        1 ½ szklanki octu
-        ½ kg cukru
-        6 liści laurowych
-        6 ziaren ziela angielskiego
-        3-4 łyżki gorczycy
-        1 łyżka mielonej słodkiej papryki

Ogórki pokroić w grube plastry (2cm). Posolić i odstawić na 12 godzin, mieszać co jakiś czas. Rozgrzać olej i polać gorącym ogórki, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy. Następnie ocet zagotować z cukrem. Gorącą zalewę wlać do ogórków. Odstawić na kolejne 12 godzin. Następnie przełożyć do słoików oraz zalać powstałą zalewą i je dokładnie zakręcić. NIE PASTERYZUJEMY, a ogórki  po upływie 1 miesiąca ogórki będą gotowe.