sobota, 9 marca 2013

MAKARON ZE SZPINAKIEM


Wczoraj w pobliskim zieleniaku udało mi się kupić świeży szpinak, u nas w mieście niestety to rzadkość, dlatego wykorzystałam okazję i zrobiłam szybki i dobry obiad.


Składniki

-        Pęczek świeżego szpinaku
-        3 – 4 ząbki czosnku
-        Masło
-        Sól
-        Pieprz
-        Ok. 10 dag sera rokpol
-        Kilka gałązek bazylii


Na maśle podsmażyłam drobno posiekane ząbki czosnku i drobno pokrojoną bazylię, dodałam umyty i poszatkowany szpinak, odrobinę posoliłam i popierzyłam, na koniec dodałam skruszony ser rokpol. Podduszać do momentu, aż ser się rozpuści. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. W między czasie ugotować dowolny makaron. 
U mnie dziś dwie wersje jedna z makaronem razowym, druga to zwykłe świderki.





piątek, 8 marca 2013

ROGALIKI DROŻDŻOWE


Dziś Dzień Kobiet, więc troszkę na „osłodę życia” pyszne rogaliki drożdżowe


Składniki
-        1 kg mąki
-        1 margaryna
-        1 śmietana 18%
-        50 G Drożdże
-        Cukier waniliowy
-        Szklanka cukru
-        4 jajka
-        Nadzienie (czekolada, jabłka, powidła, ser)


 Mąkę przesiać przez sitko, wysypać na stolnicę, margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia, drożdże dokładnie rozpuścić w śmietanie. Dodać do mąki margarynę, drożdże i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie błyszczące (jak to drożdżowe). Odstawić na jakieś 10 minut, następnie podzielić na części. Każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości około 1 cm. Każdy z nich podzielić na trójkąty. Na każdy taki trójkąt kłaść dowolne nadzienie i zawijać formując rogaliki. Ułożyć na blasze i zanim się je upiecze pozostawić do wyrośnięcia. Można je przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w 190 - 200 stopni przez około 15 minut.






czwartek, 7 marca 2013

SAŁATA LODOWA Z TUŃCZYKIEM


Kolacja!! Mój odwieczny problem, staram się szybko, smacznie i mało kalorycznie, nie zawsze mi wychodzi – niestety, a dziś sałata lodowa z tuńczykiem.


Składniki
-        Sałata lodowa
-        Puszka tuńczyka
-        Pęczek szczypiorku
-        Ogórek wężowy
-        2 pomidory
-        2 jajka
-        Olej lub oliwa
-        Ocet winny
-        Przyprawa (suszone pomidory, z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką)
-        Sól
-        Pieprz



Jajka ugotować na twardo. Sałatę pokroić, dodać do niej posiekany szczypiorek, obranego ogórka, pokrojonego w półplasterki i posiekany szczypiorek. Pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę, ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę, do całości dodać odsączonego tuńczyka.
Przygotować sos. Do 4 łyżek oleju dodać dwie łyżki octu winnego i 1 łyżkę przyprawy (suszone pomidory, z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką), odstawić na 10 minut. Sałatkę posolić, popieprzyć do smaku i dodać sos.
Podawać od razu po przygotowaniu.







środa, 6 marca 2013

Przeglądając Internet natknęłam się na fajne zdjęcie :), a jako że wielkimi krokami nadchodzi sezon grillowania to w sam raz zdjęcie pasuje. 




źródło:http://www.facebook.com/azetazet 


i co myślicie o takim grillu

poniedziałek, 4 marca 2013

SAŁATKA BROKUŁOWO - PIECZARKOWA


Jak już zapewnie wiecie jestem miłośniczką wszystkich sałatek. Dziś kolejne podejście, tym razem brokuły i pieczarki.


Składniki
-        Mały brokuł
-        30 dag pieczarek
-        Groszek konserwowy
-        4 ogórki konserwowe
-        3 jajka
-        Cebula
-        Masło
-        Sól
-        Pieprz
-        Majonez

Brokuł ugotować w osolonej wodzie na miękko, na maśle podsmażyć obrane i drobno pokrojone pieczarki. Brokuł dokładnie rozdrobnić. Ostudzić oba składniki.
Dodać pokrojonego ogórka, groszek, pokrojoną cebulę i jajka (oczywiście ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę), dodać majonez, doprawić solą i pieprzem.