czwartek, 3 października 2013

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Pewnie po raz kolejny się powtórzę, ale uwielbiam sałatki i surówki chyba pod każdą postacią. U mnie ostatnio jako dodatek do kotletów pojawiła się pyszna surówka z czerwonej kapusty.


Składniki
-        Mała czerwona kapusta
-        Koperek
-        Marchewka
-        Por
-        Sól
-        Pieprz
-        Jogurt naturalny
-        Majonez
 Czerwoną kapustę odbieram z wierzchnich liści, szatkuję, solę, ugniatam i odstawiam na parę minut, by zmiękła ( można ją obgotować, ale ja lubię jak jest chrupiąca), do kapusty dodaję startą marchewkę, pora pokrojonego w półtalarki i poszatkowany koperek, mieszam z majonezem  pieprzem i ewentualnie solą, ( można majonez wymieszać ze śmietaną, można z jogurtem naturalnym – to jak kto woli).



środa, 2 października 2013

MIELONE INACZEJ 2

Często robię kotlety mielone bo to szybki i niedrogi obiad. Często próbuje coś innego dodać do mięsa mielonego, bo tradycyjne to zapewne szybko by się znudziły. Dlatego dziś w troszkę innej wersji.


Składniki
-        500 dag mięsa mielonego
-        1 czerstwa bułka
-        Jajko
-        Świeża kolendra
-        4 ząbki czosnku
-        Sól
-        Pieprz
-        ½ - 1 łyżeczka przyprawy buritto


Bułkę namoczyć w wodzie, bulionie, mleku ( jak kto woli) – ja najczęściej moczę w bulionie, odcisnąć i dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić, również dodać do mięsa.  Wkroić listki świeżej kolendry, doprawić przyprawami i formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.




BURACZKI Z CEBULĄ

Jeszcze jedna propozycja na buraczki do słoików, czyli proste sałatka z buraczków i cebuli.



Składniki


-        6 kg buraczków
-        6 średnich cebul
-        6 ząbków czosnku
-        2 płaskie łyżeczki soli

Składniki na zalewę
-        1 ½ szklanki octu
-        2 szklanki wody
-        ½ szklanki cukru
-        15 ziaren pieprzu
-        15 ziaren ziela angielskiego
-        6 liści laurowych

Ugotować buraczki w łupinach,  potem je obrać i zetrzeć na grubej tarce, pokroić drobno cebulę, i dodać do buraków, czosnek obrać i przepuścić przez praskę, dodać do buraczków, posolić i odstawić. W tym czasie ugotować zalewę z podanych wyżej składników, przestudzić i wlać do buraczków, zostawić tak na 12 godzin. Następnie wkładać do słoików i pasteryzować około 10 -15 minut.