środa, 2 października 2013

BURACZKI Z CEBULĄ

Jeszcze jedna propozycja na buraczki do słoików, czyli proste sałatka z buraczków i cebuli.



Składniki


-        6 kg buraczków
-        6 średnich cebul
-        6 ząbków czosnku
-        2 płaskie łyżeczki soli

Składniki na zalewę
-        1 ½ szklanki octu
-        2 szklanki wody
-        ½ szklanki cukru
-        15 ziaren pieprzu
-        15 ziaren ziela angielskiego
-        6 liści laurowych

Ugotować buraczki w łupinach,  potem je obrać i zetrzeć na grubej tarce, pokroić drobno cebulę, i dodać do buraków, czosnek obrać i przepuścić przez praskę, dodać do buraczków, posolić i odstawić. W tym czasie ugotować zalewę z podanych wyżej składników, przestudzić i wlać do buraczków, zostawić tak na 12 godzin. Następnie wkładać do słoików i pasteryzować około 10 -15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz