Jeszcze
jedna propozycja na buraczki do słoików, czyli proste sałatka z buraczków i
cebuli.
Składniki
-
6 kg buraczków
-
6 średnich cebul
-
6 ząbków czosnku
-
2 płaskie łyżeczki soli
Składniki na zalewę
-
1 ½ szklanki octu
-
2 szklanki wody
-
½ szklanki cukru
-
15 ziaren pieprzu
-
15 ziaren ziela angielskiego
-
6 liści laurowych
Ugotować
buraczki w łupinach, potem je obrać i
zetrzeć na grubej tarce, pokroić drobno cebulę, i dodać do buraków, czosnek
obrać i przepuścić przez praskę, dodać do buraczków, posolić i odstawić. W tym
czasie ugotować zalewę z podanych wyżej składników, przestudzić i wlać do
buraczków, zostawić tak na 12 godzin. Następnie wkładać do słoików i
pasteryzować około 10 -15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz