Zaopatrzyłam
się w 10 kg
buraczków i teraz siedzę kuchni i
„upycham” je do słoików. Zazwyczaj robię z papryką czy z chrzanem i zapewne z
części takie zrobię, ale postanowiłam w tym roku zrobić parę słoiczków w inny
sposób, a mianowicie z ogórkami.
Składniki
-
2 kg
buraczków
-
1 kg ogórków
-
1 kg cebuli
-
Natka pietruszki
-
4 ząbki czosnku
Zalewa
-
16 łyżek oleju
-
10 łyżek octu
-
5 – 5 łyżek cukru
-
4 – 5 łyżeczek soli
Buraki
myjemy, gotujemy w skórce i studzimy. Następnie obieramy je i podobnie jak
ogórki, ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę pokrojona w kostkę wraz z
przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy do buraczków. To samo robimy z
poszatkowaną natką pietruszki. Przygotowujemy zalewę, do niej dodajemy
sałatkę z buraczków. Wszystko dokładnie
mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut. Przekładamy sałatkę do
słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
A
może Wy macie jakieś ciekawe i sprawdzone przepisy na przetwory z buraczków,
chętnie je wykorzystam. J
;) też muszę....
OdpowiedzUsuńAnia próbuj, naprawdę smaczna :)
UsuńSuper, apetycznie to wygląd i muszę tego spróbować:) Zapraszam cię na szczyptę soli:)
OdpowiedzUsuńbloga odwiedziłam i odwiedzać będę :), a sałatka rzeczywiście bardzo smaczna :)
Usuńwszystko super....alejakmozna poszatkowac natkę z pietruszki???moze to ma byc korzen?bo nie rozumiem!
OdpowiedzUsuńwszystko super....alejakmozna poszatkowac natkę z pietruszki???moze to ma byc korzen?bo nie rozumiem!
OdpowiedzUsuńnatka pietruszki to jej liście (zielona część) :)
Usuń