wtorek, 24 września 2013

BURACZKI Z OGÓRKAMI

Zaopatrzyłam się w 10 kg buraczków i teraz siedzę  kuchni i „upycham” je do słoików. Zazwyczaj robię z papryką czy z chrzanem i zapewne z części takie zrobię, ale postanowiłam w tym roku zrobić parę słoiczków w inny sposób, a mianowicie z ogórkami.



Składniki
-        2 kg buraczków
-        1 kg ogórków
-        1 kg cebuli
-        Natka pietruszki
-        4 ząbki czosnku
Zalewa
-        16 łyżek oleju
-        10 łyżek octu
-        5 – 5 łyżek cukru
-        4 – 5 łyżeczek soli

Buraki myjemy, gotujemy w skórce i studzimy. Następnie obieramy je i podobnie jak ogórki, ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę pokrojona w kostkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy do buraczków. To samo robimy z poszatkowaną natką pietruszki. Przygotowujemy zalewę, do niej dodajemy sałatkę  z buraczków. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut. Przekładamy sałatkę do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
A może Wy macie jakieś ciekawe i sprawdzone przepisy na przetwory z buraczków, chętnie je wykorzystam. J


7 komentarzy:

  1. Super, apetycznie to wygląd i muszę tego spróbować:) Zapraszam cię na szczyptę soli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bloga odwiedziłam i odwiedzać będę :), a sałatka rzeczywiście bardzo smaczna :)

      Usuń
  2. wszystko super....alejakmozna poszatkowac natkę z pietruszki???moze to ma byc korzen?bo nie rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko super....alejakmozna poszatkowac natkę z pietruszki???moze to ma byc korzen?bo nie rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. natka pietruszki to jej liście (zielona część) :)

      Usuń