poniedziałek, 23 września 2013

DŻEM JABŁKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Trochę się opuściłam w dodawaniu przepisów, ale to z racji tego , że rok szkolny się zaczął, czyli wywiadówki, sprawdzanie zeszytów; sama też poszłam do szkoły , więc czasu mniej. Jednak przepisów mam do dodania kilka. Zacznę od pysznego dżemu z jabłek i białej czekolady.



Składniki:
-        2 kg jabłek,
-        40 dag cukru,
-        2 opakowania cukru waniliowego,
-        5 tabliczek białej czekolady.

Jabłka obrać, pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do garnka, wlać trochę wody i smażyć na małym ogniu ok. godzinę. ( w zasadzie do momentu aż jabłka usmażą się na papkę). Dodać cukier waniliowy i połamaną czekoladę, podsmażyć jeszcze przez około 20 minut – do całkowitego rozpuszczenia czekolady. W przepisie jest zwykły cukier, ale ja go w ogóle nie dodałam, gdyż same jabłka były wyjątkowo słodkie, ale jeśli lubicie bardzo słodkie dżemy, oczywiście można dodać i cukier.
Gorącym dżemem napełnić słoiki, zakręć, odwróć do góry dnem.



2 komentarze: