Trochę
się opuściłam w dodawaniu przepisów, ale to z racji tego , że rok szkolny się
zaczął, czyli wywiadówki, sprawdzanie zeszytów; sama też poszłam do szkoły ,
więc czasu mniej. Jednak przepisów mam do dodania kilka. Zacznę od pysznego
dżemu z jabłek i białej czekolady.
Składniki:
-
2 kg jabłek,
-
40 dag cukru,
-
2 opakowania cukru waniliowego,
-
5 tabliczek białej czekolady.
Jabłka
obrać, pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do garnka, wlać trochę wody i smażyć
na małym ogniu ok. godzinę. ( w zasadzie do momentu aż jabłka usmażą się na
papkę). Dodać cukier waniliowy i połamaną czekoladę, podsmażyć jeszcze przez
około 20 minut – do całkowitego rozpuszczenia czekolady. W przepisie jest
zwykły cukier, ale ja go w ogóle nie dodałam, gdyż same jabłka były wyjątkowo słodkie,
ale jeśli lubicie bardzo słodkie dżemy, oczywiście można dodać i cukier.
Gorącym
dżemem napełnić słoiki, zakręć, odwróć do góry dnem.
takie czeko-jabłko to bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńi bardzo smaczny :)
Usuń