piątek, 20 września 2013

SAŁATKA Z MARYNOWANEGO OSCYPKA

Po wakacjach zostało tylko wspomnienie – w mojej lodówce również. Wyciągnęłam marynowane oscypki przywiezione z Zakopanego. Były pyszne, zjedliśmy część, a z tych co pozostały, nie mogłam się oprzeć i  zrobiłam sałatkę. Taką minimalną wersję dla dwóch osób.



Składniki
-        2 marynowane oscypki
-        Mały pomidor
-        Biała część pora
-        ½ papryki czerwonej
-        2 – 3 białe oliwki
-        2 – 3 czarne oliwki
-        Sól
-        Pieprz
-        1 łyżka oleju
-        ½ łyżki przyprawy Skworcu (pomidory z czosnkiem i bazylią)
-        Kolendra
Oscypka pokroić w cienie plasterki, dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, sparzonego, obranego pomidora ( również pokrojonego w drobną kostkę. Białą część pora pokroić w półtalarki, dodać do oscypka, dorzucić oliwki. Olej wymieszać z przyprawą, odstawić na 5 – 10 minut, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać parę listków świeżej kolendry. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz