wtorek, 24 września 2013

TAGLIATELLE Z SOSEM GRZYBOWYM I KOLENDRĄ

Sezon na grzyby zdecydowanie uważam za otwarty. Pierwsze grzybobranie zaliczone, więc nie obeszło się bez sosu grzybowego.


Składniki

-        Makaron tagliatelle
-        Cebula
-        Masło
-        Filet z kurczaka
-        Grzyby ( u mnie maślaczki)
-        Kolendra
-        Ser żółty ( u mnie grana padano)

Grzybki dokładnie czyścimy, jako że to maślaki to obieramy ze skórki. Na masełku delikatnie podsmażamy pokrojoną cebulkę, dorzucamy pokrojone grzybki, podlewamy wodą i dusimy ok. 20 minut, dotąd aż  nadmiar wody się zredukuje. Grzybki doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę filet z kurczaka, gdy będzie gotowy dodajemy go do sosu grzybowego, pod koniec dorzucamy pokrojoną świeżą kolendrę.
W czasie gdy duszą się nam grzybki gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Na gotowy makaron wykładamy sos z mięsem, posypujemy starym żółtym serem i dekorujemy listkami kolendry. 



4 komentarze: