Pewnie po raz kolejny się powtórzę,
ale uwielbiam sałatki i surówki chyba pod każdą postacią. U mnie ostatnio jako
dodatek do kotletów pojawiła się pyszna surówka z czerwonej kapusty.
Składniki
-
Mała czerwona
kapusta
-
Koperek
-
Marchewka
-
Por
-
Sól
-
Pieprz
-
Jogurt
naturalny
-
Majonez
Czerwoną kapustę odbieram z wierzchnich liści,
szatkuję, solę, ugniatam i odstawiam na parę minut, by zmiękła ( można ją
obgotować, ale ja lubię jak jest chrupiąca), do kapusty dodaję startą marchewkę,
pora pokrojonego w półtalarki i poszatkowany koperek, mieszam z majonezem pieprzem i ewentualnie solą, ( można majonez
wymieszać ze śmietaną, można z jogurtem naturalnym – to jak kto woli).
Z jogurtem i majonezem nigdy takiej kapustki nie jadłam, zwykle po prostu skrapiałam ją odrobiną oleju rzepakowego (sam w sobie smaku nie ma, ale jest dobrym źródłem omega-3) i dobrze przyprawiałam :)
OdpowiedzUsuńja z olejem także jadam, lubię i tak i tak :)
Usuń