czwartek, 3 października 2013

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Pewnie po raz kolejny się powtórzę, ale uwielbiam sałatki i surówki chyba pod każdą postacią. U mnie ostatnio jako dodatek do kotletów pojawiła się pyszna surówka z czerwonej kapusty.


Składniki
-        Mała czerwona kapusta
-        Koperek
-        Marchewka
-        Por
-        Sól
-        Pieprz
-        Jogurt naturalny
-        Majonez
 Czerwoną kapustę odbieram z wierzchnich liści, szatkuję, solę, ugniatam i odstawiam na parę minut, by zmiękła ( można ją obgotować, ale ja lubię jak jest chrupiąca), do kapusty dodaję startą marchewkę, pora pokrojonego w półtalarki i poszatkowany koperek, mieszam z majonezem  pieprzem i ewentualnie solą, ( można majonez wymieszać ze śmietaną, można z jogurtem naturalnym – to jak kto woli).



2 komentarze:

  1. Z jogurtem i majonezem nigdy takiej kapustki nie jadłam, zwykle po prostu skrapiałam ją odrobiną oleju rzepakowego (sam w sobie smaku nie ma, ale jest dobrym źródłem omega-3) i dobrze przyprawiałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z olejem także jadam, lubię i tak i tak :)

      Usuń