poniedziałek, 7 października 2013

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Z soczewicą mam pierwszy raz do czynienia, ale pani doktor od cukrzycy mojego męża poleciła mu, aby wprowadzić ją do diety. Dlatego dziś moja pierwsza próba.



Składniki

-        Szklanka czerwonej soczewicy
-        Puszka pomidorów bez skórek
-        1 cebula
-        1 marchewka
-        1 pietruszka
-        1 mały seler
-        2 ząbki czosnku
-        Bulion
-        Sól
-        Pieprz
-        Świeża kolendra
-        1 łyżka masła
Cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle, następnie dodać pomidory z puszki również pokrojone na drobną kostkę. Podsuszać około 10 minut. Całość dodać do wcześniej przygotowanego bulionu. Do zupy wcisnąć przeciśnięty przez praskę czosnek. Soczewicę przepłukać i dodać do zupy. Gotować około 20 minut (do miękkości soczewicy) pod koniec gotowania dodać przecier, który pozostał z puszki pomidorów, dodać posiekaną świeżą kolendrę, doprawić do smaku solą i pieprzem.


2 komentarze:

  1. Pani doktor ma rację. Soczewicę warto przy problemach z cukrem włączyć do diety. A zupkę robię niemal identycznie, dodaję tylko jeszcze szczyptę curry i duuużo majeranku :) Bardzo ją lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham majeranek i następnym razem zapewne się skuszę, aby go dodać, ale curry próbowałam w różnych potrawach i nie wiem czemu ale nie mogę się przekonać do jego smaku

    OdpowiedzUsuń