Wczoraj z zebranych maślaków zrobiłam pyszny sos do obiadu, prawdziwka i część
podgrzybków ususzyłam. Zostawiłam jednak te najmniejsze i najtwardsze i
zrobiłam małe słoiczki podgrzybków marynowanych.
Składniki
-
Podgrzybki
- Szkalnka octu ( ilość wody i octu można regulować, w
zależności od własnych upodobań smakowych)
-
4 szklanki wody
-
1/2 łyżeczka pieprzu ziarnistego
-
2 łyżeczki gorczycy białej
-
1 marchewka
-
1 cebula
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki cukru
-
2 liście laurowe
Podgrzybki
dokładnie oczyścić, jeśli są zbyt duże to pokroić na mniejsze części i gotować
przez około 10 – 15 minut. Następnie odcedzić i ułożyć w słoikach. W między
czasie przygotować zalewę z podanych wyżej składników, dodać do niej obraną i
pokrojoną w póltalarki marchewkę i pokrojoną cebulę. Całość gotować 4 – 5
minut. Zalewą zalać grzybki, słoiki zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
Witam! Zapraszam do siebie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://maleeconieco.blogspot.com/
z chęcią zaglądnę :), dziękuję za zaproszenie
Usuń