piątek, 11 października 2013

MARYNOWANE PODGRZYBKI

Wczoraj z zebranych maślaków zrobiłam pyszny sos do obiadu, prawdziwka i część podgrzybków ususzyłam. Zostawiłam jednak te najmniejsze i najtwardsze i zrobiłam małe słoiczki podgrzybków marynowanych.


Składniki
-        Podgrzybki
-   Szkalnka octu ( ilość wody i octu można regulować, w zależności od własnych upodobań smakowych)
-        4 szklanki wody
-        1/2 łyżeczka pieprzu ziarnistego
-        2 łyżeczki gorczycy białej
-        1 marchewka
-        1 cebula
-        ½ łyżeczki soli
-        ½ łyżeczki cukru
-        2 liście laurowe

Podgrzybki dokładnie oczyścić, jeśli są zbyt duże to pokroić na mniejsze części i gotować przez około 10 – 15 minut. Następnie odcedzić i ułożyć w słoikach. W między czasie przygotować zalewę z podanych wyżej składników, dodać do niej obraną i pokrojoną w póltalarki marchewkę i pokrojoną cebulę. Całość gotować 4 – 5 minut. Zalewą zalać grzybki, słoiki zakręcić i pasteryzować około 15 minut. 



2 komentarze:

  1. Witam! Zapraszam do siebie! :)

    http://maleeconieco.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń