Dziś bardziej uroczyście, a że jest, co
świętować ( starszy syn dostał się na studia, młodszy zdał prawo jazdy), to na
stole pojawił się pyszny łosoś podany na carpaccio z cukinii.
Nie może się obejść również bez pysznego
wina. Do ryby jak najbardziej pasuje hiszpańskie wino półwytrawne Celebro.
Ciekawostką jest to, że do łososia, jako że ryba ma czerwone mięso, podać można
również czerwone wino, które także znajdziemy w ofercie firmy Celebro. Zapraszam do zaglądnięcia na
Składniki
-
Filet
z łososia ( u mnie 250 g)
-
Pieprz
cytrynowy
-
Sól
-
Olej
-
Ciasto
francuskie
-
Żółtko
-
Zioła
prowansalskie
Z łososia odciąć skórkę, natrzeć go oliwą, posypać
delikatnie solą i pieprzem cytrynowym. Pokroić na 4 kawałki. Z ciasta francuskiego wyciąć 4 paski, i w
każdy z nich zwinąć kawałek fileta, odkroić zbędną część ciasta. Tak przygotowane roladki ponakłuwać widelcem,
posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać ziołami prowansalskimi. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 – 190 stopniu około 20 – 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz