wtorek, 20 sierpnia 2013

ROLADKI Z ŁOSOSIA NA CARPACCIO Z CUKINII

Dziś bardziej uroczyście, a że jest, co świętować ( starszy syn dostał się na studia, młodszy zdał prawo jazdy), to na stole pojawił się pyszny łosoś podany na carpaccio z cukinii.


Nie może się obejść również bez pysznego wina. Do ryby jak najbardziej pasuje hiszpańskie wino półwytrawne Celebro. Ciekawostką jest to, że do łososia, jako że ryba ma czerwone mięso, podać można również czerwone wino, które także znajdziemy w ofercie firmy Celebro.  Zapraszam do zaglądnięcia na

Składniki
-        Filet z łososia ( u mnie 250 g)
-        Pieprz cytrynowy
-        Sól
-        Olej
-        Ciasto francuskie
-        Żółtko
-        Zioła prowansalskie
Z łososia odciąć skórkę, natrzeć go oliwą, posypać delikatnie solą i pieprzem cytrynowym.  Pokroić na 4 kawałki.  Z ciasta francuskiego wyciąć 4 paski, i w każdy z nich zwinąć kawałek fileta, odkroić zbędną część ciasta.  Tak przygotowane roladki ponakłuwać widelcem, posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać ziołami prowansalskimi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 – 190 stopniu około 20 – 25 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz