poniedziałek, 19 sierpnia 2013

OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU

Robiłam je w tamtym roku i każdemu smakowały, więc jeśli ktoś lubi coś na ostro to te ogórki jak najbardziej są dla niego



Składniki:

-        4 kg ogórków
-        8 łyżek soli
-        2 łyżki chili ( ja dałam jedną i tak są ostre )
-        ½ szklanki oleju
-        1-2 główki czosnku
-        1 ½ szklanki octu
-        ½ kg cukru
-        6 liści laurowych
-        6 ziaren ziela angielskiego
-        3-4 łyżki gorczycy
-        1 łyżka mielonej słodkiej papryki

Ogórki pokroić w grube plastry (2cm). Posolić i odstawić na 12 godzin, mieszać co jakiś czas. Rozgrzać olej i polać gorącym ogórki, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy. Następnie ocet zagotować z cukrem. Gorącą zalewę wlać do ogórków. Odstawić na kolejne 12 godzin. Następnie przełożyć do słoików oraz zalać powstałą zalewą i je dokładnie zakręcić. NIE PASTERYZUJEMY, a ogórki  po upływie 1 miesiąca ogórki będą gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz