Robiłam je w tamtym roku i każdemu smakowały, więc jeśli ktoś lubi
coś na ostro to te ogórki jak najbardziej są dla niego
Składniki:
-
4 kg ogórków
-
8
łyżek soli
-
2
łyżki chili ( ja dałam jedną i tak są ostre )
-
½
szklanki oleju
-
1-2
główki czosnku
-
1 ½
szklanki octu
-
½ kg
cukru
-
6
liści laurowych
-
6
ziaren ziela angielskiego
-
3-4
łyżki gorczycy
-
1
łyżka mielonej słodkiej papryki
Ogórki pokroić w grube plastry (2cm). Posolić
i odstawić na 12 godzin, mieszać co jakiś czas. Rozgrzać olej i polać gorącym
ogórki, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy. Następnie ocet zagotować z cukrem.
Gorącą zalewę wlać do ogórków. Odstawić na kolejne 12 godzin. Następnie
przełożyć do słoików oraz zalać powstałą zalewą i je dokładnie zakręcić. NIE
PASTERYZUJEMY, a ogórki po upływie 1 miesiąca ogórki będą gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz