piątek, 23 sierpnia 2013

KOTLETY Z CUKINII I MIĘSA MIELONEGO

Ewidentnie czas teraz na cukinię. Jak ją wykorzystać i co z niej robić? Zapewne często nasuwa się Wam to pytanie. Ja wczoraj wyczarowałam z cukinii super kotleciki.



Składniki
-        2 małe cukinie
-        50 dag mięsa mielonego
-        20 dag sera żółtego
-        Garść natki pietruszki
-        2 jajka
-        Szczypta gałki muszkatołowej
-        Szczypta chili
-        Sól
-        Pieprz
-        Odrobina świeżego tymianku
-        Bułka tarta
-        Olej
Do mielonego mięsa dodać starty na tarce o grubych oczkach ser żółty. Cukinię obrać, wypestkować i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ewentualnie odcisnąć nadmiar soku), wbić dwa jajka. Do masy dodać poszatkowaną natkę pietruszki, świeży tymianek i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać, formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron.


4 komentarze:

  1. Fajny pomysł na przemycenie cukinii dla warzywnych niejadków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :), mój syn, który cukinii by normalnie nie tknął, kotlety zjadł i smakowały mu bardzo

      Usuń
  2. Ach jakie piękne i zapewne smakowite :)

    OdpowiedzUsuń