czwartek, 10 stycznia 2013

CIASTO KRÓLEWSKIE


Jeszcze jeden przepis na placek, który gościł po raz pierwszy u mnie na świątecznym stole i zapewne jeszcze nie raz go zrobię.


Składniki na ciasto
-        5 szklanek mąki pszennej
-        1 ½ szklanki  cukru pudru
-        3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-        2 margaryny
-        3 żółtka
-        1 cale jajko
-        3 łyżki śmietany
Ciasto dokładnie wyrobić i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie podzielić na 4 części. Dwie z nich upiec ( Okło 30 – 40 minut w 180 – 200 stopniach). Dwie pozostawić surowe ( włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy).
Składniki na masę
-        60 dag zmielonych orzechów
-        2 szklanki cukru pudru
-        2 śmietany ( 18%)  - 400 - tu gramowe
-        Sok z cytryny
-        2 łyżki kakao
-        Słoiczek dżemu wiśniowego


Orzechy, cukier, śmietanę wymieszać i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej sok z cytryny.
Surowe ciasto wyciągnąć z lodówki. Na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą układać kolejno 1 część surowego ciasta, na to masę z kakao, ciasto upieczone, dżem wiśniowy, ciasto upieczone, masę orzechową z sokiem cytrynowym, na wierzch ciasto surowe. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec jeszcze około 50 – 60 minut.
Przepraszam za zdjęcia trochę marnej jakości L





3 komentarze:

  1. szkoda że takie zdjęcia rozmazane (czy może tylko u mnie?) ale przepis świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety zdjęcia trochę rozmazane, mój aparat nie dał rady :(

      Usuń