Jeszcze jeden przepis na
placek, który gościł po raz pierwszy u mnie na świątecznym stole i zapewne
jeszcze nie raz go zrobię.
Składniki na ciasto
-
5
szklanek mąki pszennej
-
1 ½
szklanki cukru pudru
-
3
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
2
margaryny
-
3 żółtka
-
1 cale jajko
-
3
łyżki śmietany
Ciasto dokładnie wyrobić i
włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie podzielić na 4 części. Dwie z
nich upiec ( Okło 30 – 40 minut w 180 – 200 stopniach). Dwie pozostawić surowe
( włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy).
Składniki na masę
-
60 dag
zmielonych orzechów
-
2
szklanki cukru pudru
-
2
śmietany ( 18%) - 400 - tu gramowe
-
Sok z
cytryny
-
2
łyżki kakao
-
Słoiczek
dżemu wiśniowego
Orzechy, cukier, śmietanę wymieszać i
podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej sok z cytryny.
Surowe ciasto wyciągnąć z
lodówki. Na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą układać
kolejno 1 część surowego ciasta, na to masę z kakao, ciasto upieczone, dżem
wiśniowy, ciasto upieczone, masę orzechową z sokiem cytrynowym, na wierzch
ciasto surowe. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec jeszcze
około 50 – 60 minut.
Przepraszam za zdjęcia trochę
marnej jakości L
Na pewno wyśmienicie smakuje :)
OdpowiedzUsuńszkoda że takie zdjęcia rozmazane (czy może tylko u mnie?) ale przepis świetny!
OdpowiedzUsuńniestety zdjęcia trochę rozmazane, mój aparat nie dał rady :(
UsuńNazwa mówi wszystko, królewskie ciasto :)
OdpowiedzUsuń