wtorek, 20 sierpnia 2013

OGÓRKI W MUSZTARDZIE

Ogórków w tym roku za wiele nie zdążyłam zrobić, ale przedwczoraj wpadła do nie sąsiadka z reklamówką ogórków i mówi, żebym koniecznie zrobiła w musztardzie, bo ona jadła gdzieś takie i były pyszne. Przyznaję, że ja nigdy nie robiłam i nawet nie wiem czy jadłam. Przepisu też oczywiście nie miałam, ale w takim przypadku wujek Google, jest niezastąpiony. Oczywiście okaże się po degustacji ogórków, czy mnie nie zawiódł.



Składniki
-        2 kg ogórków
-        Czosnek (1 ząbek na słoik)
Zalewa:
-        1 litr wody
-        1 szklanka octu 10%
-        1 szklanka cukru
-        1 łyżka soli
-        5 łyżek musztardy
-        Liście laurowe (po 1 na słoik)
-        5 – 6 ziarenek ziela angielskiego

Zagotowujemy składniki zalewy. Pozostawiamy do przestudzenia. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy w słoikach wkładając po jednym ząbku czosnku do każdego z nich. Do przestudzonej zalewy dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy. Ogórki zalewamy zalewą. Pasteryzujemy ok. 10 minut.




8 komentarzy:

  1. Robię podobnie :)
    Są pyszne ! )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie bardzo się cieszę, myślę że i mi posmakują :)

      Usuń
  2. Witam ja mam inny przepis na te ogórki ponieważ ogórki obieram ze skórki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię je pierwszy raz, mam nadzieję, że skórka nie popsuje ich smaku

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. mi smkowały bardzo, mam nadzieję, że posmakują i Tobie

      Usuń
  4. ja robiłam już i ze skórką i bez i powiem że ze skórką mi bardziej smakują...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bez skórki nie próbowałam :) ale skoro ze skórką lepsze to nie ma co żałować

      Usuń