niedziela, 23 września 2012

KLUSKI ŚLĄSKIE


Do robienie dzisiejszego obiadu „zatrudniłam” męża, ponieważ jemu najlepiej wychodzą właśnie kluski śląskie, a do dzisiejszego gulaszu były naprawdę niezbędne. 

                                                            Składniki
-        Ziemniaki
-        Mąka ziemniaczana

Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. W misce, na stolnicy (czy jak kto woli ), dokładnie wyrównać powierzchnię ziemniaków. Ziemniaki podzielić na 4 części i jedną część wyciągnąć na bok. W puste miejsce trzeba wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli by ciasto nadal się kleiło do rąk, można dosypać nieco mąki. Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem dziurkę w środku. W garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Wrzucone kluski zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować około 2 – 3 minuty na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.
Mąż zrobił je znakomicie, chciałam zrobić mu zdjęcia „przy pracy”, niestety nie zgodził się, ale kluski uwieczniłam.

2 komentarze: