Kolejna
porcja nalewki gotowa, poprzednio robiłam z pomarańczą, a dziś wypróbuję z
cukrem waniliowym.
Składniki
- 1kg aronii;
- 130 liści z drzewa wiśniowego,
- 1 kg cukru,
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 l wody,
-
0,5 l spirytusu.
Aronię i liście umyć, wrzucić
do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Później wrzucić cukier
i kwasek cytrynowy, gotować kolejne 10 minut, pod sam koniec gotowania dodać
sok z wyciśniętej pomarańczy. Tak przygotowany wywar zostawić na 24 godziny. Po
tym czasie dokładnie odcedzić i wlać spirytus. Rozlać do butelek. No i czekać
na zimowe wieczory. Bo nalewka im dłużej stoi tym jest lepsza.
mnie nie przekonuje taka cierpkość
OdpowiedzUsuńwierz mi, że nie czuć tej cierpkości aronii, właśnie dlatego te liście z drzewa wiśniowego i sporo cukru, też się bałam, bo robiłam soki z aronii i wyszły cierpkie, ale nalewka jest super :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam robię podobną tylko daję mniej cukru i bez cukru waniliowego jest bajeczna
OdpowiedzUsuńja w tym roku spróbuję z pomarańczami, zamiast cukru waniliowego, podobno też jest świetna :)
Usuń