niedziela, 16 września 2012

NALEWKA Z ARONII



Kolejna porcja nalewki gotowa, poprzednio robiłam z pomarańczą, a dziś wypróbuję z cukrem waniliowym.





Składniki

-        1kg aronii;
-        130 liści z drzewa wiśniowego,
-        1 kg cukru,
-        2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
-        1 torebka cukru waniliowego
-        1 l wody,
-        0,5 l spirytusu.

Aronię i liście umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Później wrzucić cukier i kwasek cytrynowy, gotować kolejne 10 minut, pod sam koniec gotowania dodać sok z wyciśniętej pomarańczy. Tak przygotowany wywar zostawić na 24 godziny. Po tym czasie dokładnie odcedzić i wlać spirytus. Rozlać do butelek. No i czekać na zimowe wieczory. Bo nalewka im dłużej stoi tym jest lepsza.






4 komentarze:

  1. mnie nie przekonuje taka cierpkość

    OdpowiedzUsuń
  2. wierz mi, że nie czuć tej cierpkości aronii, właśnie dlatego te liście z drzewa wiśniowego i sporo cukru, też się bałam, bo robiłam soki z aronii i wyszły cierpkie, ale nalewka jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. potwierdzam robię podobną tylko daję mniej cukru i bez cukru waniliowego jest bajeczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja w tym roku spróbuję z pomarańczami, zamiast cukru waniliowego, podobno też jest świetna :)

      Usuń