Z
mięsa mielonego można zrobić dużo ciekawych potraw, moja dzisiejsza propozycja
to pieczeń rzymska z pieczarkami.
Składniki
-
1 kg mięsa mielonego
-
2
jajka
-
1 duża
bułka
-
3
ząbki czosnku
-
Pieprz,
sól
-
Bułka tarta
Składniki na farsz
-
0, 5 kg pieczarek,
-
Cebula
-
2
łyżka masła
-
Vegeta
-
pieprz
Na maśle smażę pokrojono drobno cebulę, dodaję pól łyżeczki vegety,
do cebuli dodaję obrane i drobno pokrojone pieczarki, doprawiam pieprzem i smażę
jeszcze około 10 minut.
Do miski wkładam mięso mielone, dodaję dwa surowe jajka, bułkę
uprzednio namoczoną w mleku ( dokładnie odcisnąć), wciskam czosnek
przepuszczony przez praskę (lub drobno posiekany), doprawiam solą i pieprzem.
Blaszkę – keksówkę (czyli podłużną, wąską), smaruję margaryna (lub
innym tłuszczem) i wysypuję bułką tartą, układam połowę masy mięsnej. I wykładam
farsz z pieczarek, przykrywam drugą częścią masy mięsnej, posypuję bułką tartą.
Wkładam do piekarnika (ok. 200 stopni na jakąś godzinę).
Podaję gorące i polewam powstałym sosem. Jednak tą pieczeń można
podać również na zimno w formie przystawki, lub jako dodatek do kanapki. Można
ja przygotować bez farszu, z jajkiem na twardo zamiast farszu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz