wtorek, 3 września 2013

SCHAB Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM

Dziś u mnie schab, ale żeby nie było nudno to trochę w innej odsłonie, niż zwykłe kotlety schabowe. Całkiem fajna propozycja na wykorzystanie schabu.



Składniki
-        Schab ( u mnie 4 kotlety)
-        2 - 3 marchewki
-        ½ puszki groszku
-        1 cebula
-        1 czerwona papryka
-        Olej
-        ½ łyżeczki białego pieprzu
-        1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku       
-        Szczypta chili
-        Świeży tymianek
Pokrojony na kotlety schab myję, osuszam i moczę przez około 1 godzinę w marynacie ( olej, słodka papryka, chili, biały pieprz).
W rondlu na oleju podsmażam cebulę, drobno pokrojoną czerwioną paprykę, obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Na osobnej patelni podsmażam z obu stron kotlety schabowe wyciągnięte z marynaty. Następnie podsmażone kotlety dodaję do warzyw i duszę około 30 min, (podlewam trochę wodą) potem dodaję zielony groszek, solę do smaku i duszę do miękkości mięsa
(jeszcze około 15 minut). Pod koniec dodaję trochę świeżego tymianku ( pokrojone dwie – trzy gałązki). Gdyby sos wyszedł Wam dość wodnisty można zagęścić mąką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz