Dziś u mnie schab, ale żeby nie było nudno
to trochę w innej odsłonie, niż zwykłe kotlety schabowe. Całkiem fajna
propozycja na wykorzystanie schabu.
Składniki
-
Schab (
u mnie 4 kotlety)
-
2 - 3 marchewki
-
½ puszki
groszku
-
1 cebula
-
1 czerwona
papryka
-
Olej
-
½ łyżeczki
białego pieprzu
-
1
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-
Szczypta
chili
-
Świeży
tymianek
Pokrojony na kotlety schab myję, osuszam i
moczę przez około 1 godzinę w marynacie ( olej, słodka papryka, chili, biały pieprz).
W rondlu na oleju podsmażam cebulę, drobno
pokrojoną czerwioną paprykę, obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Na osobnej patelni
podsmażam z obu stron kotlety schabowe wyciągnięte z marynaty. Następnie podsmażone
kotlety dodaję do warzyw i duszę około 30 min, (podlewam trochę wodą) potem dodaję
zielony groszek, solę do smaku i duszę do miękkości mięsa
(jeszcze około 15 minut). Pod koniec dodaję trochę świeżego
tymianku ( pokrojone dwie – trzy gałązki). Gdyby sos wyszedł Wam dość wodnisty można
zagęścić mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz