poniedziałek, 2 września 2013

POWIDŁA ŚLIWKOWE

Moje ulubione, cudowne powidła śliwkowe, za dżemami nie przepadam, natomiast powidła śliwkowe to dla mnie  - niebo w gębie.



Składniki
-        Śliwki
-        Ew. cukier
Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Wkładamy je do garnka (najlepiej z podwójnym dnem) i smażymy na małym ogniu przez jakieś 3 godziny. Co jakiś czas należy mieszać, aby się nie przypaliły. Potem przez następne 2 dni czynność powtarzamy. Ostatniego dnia  - gorące wkładamy do słoików.
Robiłam również wersję z cukrem i wtedy na 3 kilo śliwek dodałam 0, 5 cukru.
Gotowe powidła można pasteryzować przez jakieś 10 – 15 minut.



5 komentarzy:

  1. też lubię powidła :)
    zapraszam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fantastyczne są, a bloga odwiedziłam i obserwuję :)

      Usuń
  2. Powideł nie mieszam,łyzka octu spirytusowego na kg śliwek...
    Zapewniam, że ani garnek ani śliwki nie przypalają się, a powidła są przepyszne! Gotowe po około 5-6 godzinach gotowania.
    pozdrawiam babcia Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam!
    Do powideł dodaję jeszcze czekoladę lub kakao. Są w tedy przepyszne!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń