niedziela, 30 grudnia 2012

JAJKA FASZEROWANE


Uwielbiam jajka faszerowane, robię faszerowane kiełbasą, makrelą wędzoną, ale te, które najbardziej odpowiadają mojemu smakowi to te faszerowane pieczarkami.


Składniki
-        10 jajek
-        0, 5 kg pieczarek
-        1 duża cebula
-        Natka pietruszki
-        Łyżka majonezu
-        Sól
-        Pieprz
-        1 – 2 łyżki masła
-        Vegeta

Jajka gotuję na twardo. Cebulę obieram i kroję w kawałki, podsmażam na maśle, w między czasie obieram i kroję w kawałki pieczarki, dorzucam do cebuli wraz z przyprawami, podsmażam aż wytopi się woda z pieczarek, odstawiam do wystudzenia. Obrane, ugotowane jajka kroję w poprzek, delikatnie wyciągam z nich żółtka. Ostudzone pieczarki mielę w maszynce razem z żółtkami. Do tak utartej masy dodaję majonez i natkę pietruszki doprawiam do smaku. Tak przygotowana masą, wypełniam, białka, dekoruję majonezem i kawałkiem sera żółtego (kawałkiem papryki, natką pietruszki).
Znakomita przekąska na Sylwestrowy stół.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz