Uwielbiam jajka faszerowane,
robię faszerowane kiełbasą, makrelą wędzoną, ale te, które najbardziej
odpowiadają mojemu smakowi to te faszerowane pieczarkami.
Składniki
-
10
jajek
-
0, 5 kg pieczarek
-
1 duża
cebula
-
Natka pietruszki
-
Łyżka majonezu
-
Sól
-
Pieprz
-
1 – 2 łyżki
masła
-
Vegeta
Jajka gotuję na twardo. Cebulę obieram
i kroję w kawałki, podsmażam na maśle, w między czasie obieram i kroję w kawałki
pieczarki, dorzucam do cebuli wraz z przyprawami, podsmażam aż wytopi się woda
z pieczarek, odstawiam do wystudzenia. Obrane, ugotowane jajka kroję w poprzek,
delikatnie wyciągam z nich żółtka. Ostudzone pieczarki mielę w maszynce razem z
żółtkami. Do tak utartej masy dodaję majonez i natkę pietruszki doprawiam do
smaku. Tak przygotowana masą, wypełniam, białka, dekoruję majonezem i kawałkiem
sera żółtego (kawałkiem papryki, natką pietruszki).
Znakomita przekąska na
Sylwestrowy stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz