Uwielbiam
zupę grzybową, a teraz kiedy sezon na grzybki i są świeże trzeba to
wykorzystać. Dlatego i u mnie na stole zupa ze świeżych grzybów.
Składniki na bulion
-       
Porcja rosołowa
-       
1 -2 marchewka
-       
Pietruszka
-       
Seler
-       
Por
-       
Sól
-       
Pieprz
-       
Szczypta lubczyku 
-       
Listek laurowy
-       
3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
Pozostałe składniki
-       
½ kg świeżych grzybów( u mnie podgrzybki)
-       
1 cebula
-       
1 łyżka masła
-       
Natka pietruszki
-       
Pieprz 
-       
Sól
-       
Śmietana, 
jogurt naturalny 
Ugotować
bulion z podanych wyżej składników ( marchewkę można pokroić w półplasterki).
Na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę
oraz dokładnie oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Podsmażyć kilka minut i
przełożyć do bulionu. Ewentualnie jeszcze doprawić. Gotować całość około 15 –
20 minut. Pod koniec można  podprawić
śmietaną, jogurtem naturalnym. Ja zrobiłam ta zupkę z kluskami lanymi, ale
można podać ją np. z ziemniakami. Na talerzu posypać pokrojoną natką
pietruszki.
Przeważnie bulion jest na wodzie . Brakuje tego składnika u Ciebie oraz ilości tej wody Proszę o doprecyzowanie .
OdpowiedzUsuńPrzepraszam ale trudno mi to doprecyzować:), bo woda to akurat na oko, ale sądzę że około 2,5 - do 3 litrów
OdpowiedzUsuń