Dostałam
od bratowej piękną dużą wiejską kaczkę. Wykorzystałam ja do maksimum, czyli
oddzieliłam piersi, udka, skrzydełka i korpus. Właśnie z tego korpusu,
skrzydełek i serduszka ugotowałam pyszny rosołek.
-
Korpus z kaczki
-
2 skrzydełka z kaczki
-
Serce z kaczki
-
2 duże marchewki
-
2 pietruszki
-
Seler
-
Por
-
2 -3 liście
włoskiej kapusty
-
½ cebuli
-
Sól
-
Pieprz
-
Lubczyk
-
Ziele angielskie ( 2 -3 ziarenka)
-
2 liście laurowe
-
Natka pietruszki
Mięso
opłukać, zalać zimną wodą i zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać warzywa,
cebulę podsmażyć na gazie, dodać do zupy, dorzucić przyprawy i gotować około 2 - 2,5 godziny na małym ogniu. Rosół podałam z makaronem nitki i oprószony natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz