sobota, 16 listopada 2013

ROSÓŁ Z KACZKI

Dostałam od bratowej piękną dużą wiejską kaczkę. Wykorzystałam ja do maksimum, czyli oddzieliłam piersi, udka, skrzydełka i korpus. Właśnie z tego korpusu, skrzydełek i serduszka ugotowałam pyszny rosołek.


-        Korpus z kaczki
-        2 skrzydełka z kaczki
-        Serce z kaczki
-        2 duże marchewki
-        2 pietruszki
-        Seler
-        Por
-        2 -3  liście włoskiej kapusty
-        ½ cebuli
-        Sól
-        Pieprz
-        Lubczyk
-        Ziele angielskie ( 2 -3 ziarenka)
-        2 liście laurowe
-        Natka pietruszki

Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać warzywa, cebulę podsmażyć na gazie, dodać do zupy, dorzucić przyprawy i gotować około 2 - 2,5 godziny na małym ogniu.  Rosół podałam z makaronem nitki i oprószony natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz