Przy okazji świąt, ale nie
tylko lubię upiec w domu własne wędliny, inaczej smakuję, nie ma nich
konserwantów a i w całym domu pięknie pachnie. Na stole też prezentują się
całkiem ciekawie. Na święta upiekłam, więc roladę boczkową i schab.
Skorzystałam
z przepisu na pieczony boczek, który umieściłam na tym blogu. Zrobiłam też
domowy pasztet, na który przepis podam w innym poście.
A Wy jakie mięsa pieczecie? Jak
to robicie?
Ja robię karkówkę według własnego przepisu.W naczyniu mieszam 3-4 łyżek oleju,około 1 łyżki sosu sojowego,delikat do mięsa wg uznania, trochę ziół prowansalskich,1-2 zgniecionych ząbków czosnku i papryka ostra i słodka.Wszystkie składniki mieszam i smaruję mięso.Przykryte mięso odstawiam do lodówki na noc.Piec w temp.180*C około 1.5 godz. Smacznego.
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować, przyznam, że z sosu sojowego chyba nigdy nie korzystałam, więc czas spróbować. Bardzo dziękuję za przepis
Usuń