poniedziałek, 14 stycznia 2013

SAŁATKA ŚLEDZIOWA


W okresie karnawału znakomicie sprawdzają się śledzie pod każdą postacią, a ta sałatka i smakuje wybornie i wygląda pięknie i kolorowo. Warto wypróbować.





Składniki:
-        0, 5 kg śledzi solonych
-        2 czerwone cebule
-        ½ puszki kukurydzy
-        ½ puszki czerwonej fasoli
-        5 - 6 ogórków konserwowych
-        Natka pietruszki
-        Czerwona papryka
-        1/2 łyżeczki cukru 
-        1 limonka
-        6 łyżek oliwy lub oleju



Śledzie odstawiamy namoczone w wodzie na około godzinę. Następnie odsączamy je, kroimy w paski posypujemy odrobiną cukru i polewamy sokiem z limonki. Kroimy w kostkę cebulę, ogórki i paprykę, całość mieszamy z fasolę, kukurydzę i natkę pietruszki, dodajemy 2 łyżki zalewy octowej z korniszonów, dodajemy śledzie i wszystko dokładnie mieszamy. Na dno słoika wlewamy 3 łyżki oleju i wkładamy sałatkę śledziową. Na wierzch słoika wlewamy pozostały olej. Słoik zakręcam, odstawiamy w chłodne miejsce. Śledzie smakują najlepiej na następnego dnia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz