W okresie karnawału znakomicie sprawdzają się
śledzie pod każdą postacią, a ta sałatka i smakuje wybornie i wygląda pięknie i
kolorowo. Warto wypróbować.
Składniki:
-
0, 5 kg śledzi solonych
-
2
czerwone cebule
-
½ puszki
kukurydzy
-
½ puszki
czerwonej fasoli
-
5 - 6 ogórków
konserwowych
-
Natka pietruszki
-
Czerwona
papryka
-
1/2 łyżeczki
cukru
-
1
limonka
-
6 łyżek
oliwy lub oleju
Śledzie odstawiamy namoczone w
wodzie na około godzinę. Następnie odsączamy je, kroimy w paski posypujemy
odrobiną cukru i polewamy sokiem z limonki. Kroimy w kostkę cebulę, ogórki i
paprykę, całość mieszamy z fasolę, kukurydzę i natkę pietruszki, dodajemy 2
łyżki zalewy octowej z korniszonów, dodajemy śledzie i wszystko dokładnie
mieszamy. Na dno słoika wlewamy 3 łyżki oleju i wkładamy sałatkę śledziową. Na wierzch
słoika wlewamy pozostały olej. Słoik zakręcam, odstawiamy w chłodne miejsce.
Śledzie smakują najlepiej na następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz