poniedziałek, 26 sierpnia 2013

GALARETKA Z MALIN

Zastanawiałam się, co można zrobić z malin, oprócz soku czy dżemu. W starej książce kucharskiej wyszukałam przepis na galaretkę, ale chciałam go nieco zmodyfikować i na Internecie znalazłam to, czego szukałam.



Składniki
-        500 g malin
-        800 ml wody 
-        1 Żelfix
-        500 g cukru 
-        Płaska łyżeczka cukru wanilinowego
-        100 ml czerwonego półwytrawnego wina – wykorzystałam czerwone włoskie wino firmy Celebro
Maliny delikatnie opłukaćumyć. Wsypać do garnka, wlać wodę i gotować ok. 5 minut.
Owoce odcedzić na sitku. Odmierzyć 0, 75 l wywaru malinowego i wymieszać z Żelfixem, doprowadzić do wrzenia, wsypać cukier, cukier wanilinowy i gotować 3 minuty.
Na sam koniec wlać wino, wymieszać i rozlać do słoików, zamknąć i ułożyć go góry dnem, aż galaretka się zsiądzie.
W ten sam sposób zrobiłam galaretkę z jeżyn.
Będzie wyśmienita do wszelkiego rodzaju deserów, a jak wiadomo do ciast, deserów, lodów najbardziej pasuje półsłodkie różowe wino firmy Celebro. Innych inspiracji kuchennych z wykorzystaniem win tej firmy szukajcie na





2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł,a wino jakie dodane? na zdjęciu jest różowe francuskie, a w opisie czerwone włoskie.

    OdpowiedzUsuń
  2. do galaretki dodałam czerwone półwytrawne, natomiast na zdjęciu jest różowe półskłodkie, które polecam do picia z rożnymi deserami :)

    OdpowiedzUsuń