Zastanawiałam się, co można zrobić z malin,
oprócz soku czy dżemu. W starej książce kucharskiej wyszukałam przepis na
galaretkę, ale chciałam go nieco zmodyfikować i na Internecie znalazłam to,
czego szukałam.
Składniki
-
500 g
malin
-
800 ml
wody
-
1
Żelfix
-
500 g
cukru
-
Płaska
łyżeczka cukru wanilinowego
-
100 ml
czerwonego półwytrawnego wina – wykorzystałam czerwone włoskie wino firmy
Celebro
Maliny delikatnie opłukaćumyć. Wsypać do garnka, wlać wodę i
gotować ok. 5 minut.
Owoce odcedzić na sitku. Odmierzyć 0, 75 l wywaru malinowego i wymieszać z Żelfixem, doprowadzić do wrzenia, wsypać cukier, cukier wanilinowy i gotować 3 minuty.
Na sam koniec wlać wino, wymieszać i rozlać do słoików, zamknąć i ułożyć go góry dnem, aż galaretka się zsiądzie.
Owoce odcedzić na sitku. Odmierzyć 0, 75 l wywaru malinowego i wymieszać z Żelfixem, doprowadzić do wrzenia, wsypać cukier, cukier wanilinowy i gotować 3 minuty.
Na sam koniec wlać wino, wymieszać i rozlać do słoików, zamknąć i ułożyć go góry dnem, aż galaretka się zsiądzie.
W ten sam sposób zrobiłam galaretkę z
jeżyn.
Będzie wyśmienita do wszelkiego rodzaju
deserów, a jak wiadomo do ciast, deserów, lodów najbardziej pasuje półsłodkie
różowe wino firmy Celebro. Innych inspiracji kuchennych z wykorzystaniem win
tej firmy szukajcie na
Ciekawy pomysł,a wino jakie dodane? na zdjęciu jest różowe francuskie, a w opisie czerwone włoskie.
OdpowiedzUsuńdo galaretki dodałam czerwone półwytrawne, natomiast na zdjęciu jest różowe półskłodkie, które polecam do picia z rożnymi deserami :)
OdpowiedzUsuń