niedziela, 25 sierpnia 2013

OGÓRKI W PRZYPRAWIE DO SZASZŁYKÓW

Robiłam te ogórki dwa lata temu i smakowały mi bardzo, dlatego, w tym roku powtórka.


Składniki
-        4 kg ogórków
-        0, 5 kg cebuli
-        4 czerwone papryki
-        Seler – korzeń
-        4 – 5 gałązek selera
Solanka
-        9 szklanek wody
-        1 szklanka soli
Zalewa
-        3, 5 szklanki wody
-        3 szklanki octu
-        4 szklanki cukru
-        1 łyżeczka przyprawy do szaszłyków
-        1 łyżeczka gorczycy
-        4 – 5 ziaren ziela angielskiego
Ogórki, dokładnie umyć, nie obierać, pokroić w grubsze plasterki ( 2 – 3 mm), cebulę pokroić w piórka, paprykę wydrążyć, pokroić w grubszą kostkę, korzeń selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę selera poszatkować. Wymieszać i zalać solanką (wodę z solą zagotować, przestudzić i zalać warzywa). Pozostawiać na 3 godziny i co jakiś czas mieszać.  Po 3 godzinach odcedzić, warzywa układać w słoikach do ¾ wysokości. Przygotować zalewę z podanych wyżej składników i gorąca zalewać ogórki. Słoiki zakręcić i pasteryzować  10 – 15 minut.




4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawie, w tym roku już mi się nie chce ale w przyszłym pokuszę się ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdzie można dostać tą przyprawę do szaszłyków? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupowałam w Inter Marche, ale widziałam również w Kauflandzie

      Usuń