Robiłam te ogórki dwa lata temu i smakowały
mi bardzo, dlatego, w tym roku powtórka.
Składniki
-
4 kg ogórków
-
0, 5
kg cebuli
-
4
czerwone papryki
-
Seler
– korzeń
-
4 – 5
gałązek selera
Solanka
-
9
szklanek wody
-
1
szklanka soli
Zalewa
-
3, 5
szklanki wody
-
3
szklanki octu
-
4
szklanki cukru
-
1
łyżeczka przyprawy do szaszłyków
-
1
łyżeczka gorczycy
-
4 – 5
ziaren ziela angielskiego
Ogórki, dokładnie umyć, nie obierać,
pokroić w grubsze plasterki ( 2 – 3 mm), cebulę pokroić w piórka, paprykę
wydrążyć, pokroić w grubszą kostkę, korzeń selera obrać i zetrzeć na tarce o
grubych oczkach, natkę selera poszatkować. Wymieszać i zalać solanką (wodę z
solą zagotować, przestudzić i zalać warzywa). Pozostawiać na 3 godziny i co
jakiś czas mieszać. Po 3 godzinach
odcedzić, warzywa układać w słoikach do ¾ wysokości. Przygotować zalewę z
podanych wyżej składników i gorąca zalewać ogórki. Słoiki zakręcić i pasteryzować
10 – 15 minut.
Bardzo ciekawie, w tym roku już mi się nie chce ale w przyszłym pokuszę się ;)
OdpowiedzUsuńzachęcam bo naprawdę są dobre :)
Usuńgdzie można dostać tą przyprawę do szaszłyków? ;)
OdpowiedzUsuńja kupowałam w Inter Marche, ale widziałam również w Kauflandzie
Usuń