U mnie dziś naleśnikowo… Ja nie bardzo
miałam czas na smażenie, bo syn zwichnął nogę i biegamy po lekarzach, ale moja
córcia zaoferowała się, że trud smażenia weźmie na siebie J.
Składniki na ciasto
-
150 g
mąki
-
2
jajka
-
250 ml
mleka
-
woda (
ja naleśniki robię na wodzie mineralnej gazowanej )
-
Szczypta
soli
-
Olej
Dodatkowo:
-
Kakao
-
Dżem morelowy
-
Nektarynki
-
Winogrona
-
Maliny
-
Masło
-
Syrop klonowy
-
Cukier puder
-
Ser biały
-
Cukier waniliowy
-
Śmietana
-
Żółtko
-
Cukier zwykły
Do przesianej mąki, dodać jajka, mleko i
sól oraz wodę (jest to około ½ szklanki wody, jeśli za gęste ciasto to trzeba
dodać jeszcze wody) w takiej ilości, aby uzyskać gładkie i płynne ciasto. Naleśniki
smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni posmarowanej delikatnie olejem ( u
mojej mamy w domu smażyło się naleśniki na słoninie - smarowało się patelnie słoniną i ja czasem
też tak robię).
Moja pierwsza wersja:
Ciepłe naleśniki smarujemy dżemem ( u mnie
morelowy) lub galaretką (u mnie jeżynowa), składamy w trójkąt, polewamy syropem
klonowym i posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy owocami ( u mnie nektarynki i
winogrona)
Naleśniki smarujemy słodkim serem. Do
takiej masy potrzebujemy kostkę sera (u mnie półtłusty), 1 żółtko, 1 łyżkę
śmietany, torebkę cukru waniliowego, 1 – 2 łyżeczki cukru ( można więcej jak
ktoś lubi słodsze). Całość dokładnie mieszamy, masę serową nakładamy na
naleśnika, składamy go w trójkąta. Podsmażamy na rozgrzanym maśle z obu stron i
posypujemy cukrem pudrem.
Trzecia wersja
Do ciasta naleśnikowego dodajemy 1 łyżkę
kakao, mieszamy i smażymy na patelni jak zwykłe naleśniki, smarujemy masą
serową, zwijamy w rulonik, podsmażamy na maśle, gorące posypujemy malinami.
Mmmm lubię naleśniki :) Twoje wyglądają przepysznie :) pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńoj tak naleśniki to świetna rzecz. Dziękuję za zaproszenie - oczywiście skorzystam
Usuń