czwartek, 20 czerwca 2013

DŻEM TRUSKAWKOWY Z MANDARYNKAMI

Sezon truskawkowy w pełni, więc pora i na przetwory truskawkowe. Spędziłam trochę czasu w kuchni z truskawkami, a przy tych upałach nie było to najprzyjemniejsze spędzanie czasu. Jednak myślę, że opłaciło się, bo słoiczków cała masa. Zrobiłam soki z truskawek i soki truskawkowo – czereśniowe, niesłodzone przeciery truskawkowe ( dla męża) oraz przepyszny truskawkowo – mandarynkowy dżem dla rodzinki. Poniżej przepis na dżem.


Składniki
-        2 kg truskawek
-        1, 5 kg cukru
-        4 – 5  mandarynek
-        Sok z cytryny


Truskawki obieram z szypułek, myję je i wkładam do miski, dodaje do nich sok z mandarynek i cytryny i zasypuje cukrem, odstawiam na około 1 godzinę, aby truskawki puściły sok. Jeśli boicie się, że dżem nie wyjdzie wystarczająco gęsty, można dodać jakiś dżem – fix. Następnie truskawki przekładam do garnka i gotuję przez około 40 minut, ja gotowałam trochę dłużej żeby dżem bardziej zgęstniał, gorący przekładam do słoików. Jeśli gorący to można go nie pasteryzować, ale ja zawsze pasteryzuję wszystko, aby mieć pewność, że się nie zepsuje.



1 komentarz:

  1. to musi być super połączenie!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń