Szukałam jakiegoś prostego i
dobrego sposobu na śledzie i na tej stronie znalazłam propozycją na śledzia w
śmietanie. Wypróbowałam i muszę przyznać, że były naprawdę dobre. Oprócz
składników, wymienionych w przepisie dodałam jeszcze kukurydzę i myślę, że całkiem
dobrze się tam wkomponowała.
Składniki
-
0, 5 kg śledzi Matjasów
-
2
cebule
-
3 – 4
ogórki konserwowe
-
½
kukurydzy z puszki
-
1 duże
jabłko
-
trochę
posiekanej natki
-
3
łyżki majonezu
-
1
kubek śmietany ( 200 g )
-
cukier,
-
biały
pieprz,
-
ocet
Śledzie namoczyć w wodzie na
jakąś godzinę, osączyć, pokroić w niewielkie kawałki, obficie skropić octem i
posypać białym pieprzem i odstawić.
W tym czasie cebulę, ogórki i
jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem śmietaną, natką i
kukurydzą. Całość doprawić cukrem. Tak przygotowany sos wymieszać ze śledziami.
Najlepiej smakują następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz