środa, 3 kwietnia 2013

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE


Szukałam jakiegoś prostego i dobrego sposobu na śledzie i na tej stronie znalazłam propozycją na śledzia w śmietanie. Wypróbowałam i muszę przyznać, że były naprawdę dobre. Oprócz składników, wymienionych w przepisie dodałam jeszcze kukurydzę i myślę, że całkiem dobrze się tam wkomponowała. 


Składniki

-        0, 5 kg  śledzi Matjasów
-        2 cebule
-        3 – 4 ogórki konserwowe
-        ½ kukurydzy z puszki
-        1 duże jabłko
-        trochę posiekanej natki
-        3 łyżki majonezu
-        1 kubek śmietany ( 200 g)
-        cukier,
-        biały pieprz,
-        ocet

Śledzie namoczyć w wodzie na jakąś godzinę, osączyć, pokroić w niewielkie kawałki, obficie skropić octem i posypać białym pieprzem i odstawić.
W tym czasie cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem śmietaną, natką i kukurydzą. Całość doprawić cukrem. Tak przygotowany sos wymieszać ze śledziami. Najlepiej smakują następnego dnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz