niedziela, 31 marca 2013

ŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU


Kolejna propozycja na Wielkanocny stół to śledzik z jajkami przepiórczymi. Przyznaję się, że pierwszy raz w życiu je jadłam i nie żałuję, że skosztowałam.


Składniki
-        5 filetów śledziowych
-        Sok z połowy cytryny
-        50 ml oleju
-        5 przepiórczych jajek
-        Majonez
-        Czerwona papryka (kawałek)
-        Sałata lodowa ( 3 – 4 liście)
-        Kiełki brokuła

Filety śledziowe zalać wodą i odstawić, na co najmniej godzinę, następnie dokładnie je odcisnąć, skropić sokiem z cytryny, zalać olejem i odstawić na kolejną godzinę. Jajka ugotować na twardo i obrać. Każde jajeczko owinąć filetem i spiąć wykałaczką. Na półmisku ułożyć pokrojone (porwane) liście sałaty, posmarować warstwą majonezu, na tym ułożyć śledzie z jajkami. Całość dokładnie posypać kiełkami brokuła i drobno pokrojoną papryką. Można dodatkowo każdą porcję śledzika udekorować kleksem majonezu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz