Kolejna propozycja na Wielkanocny
stół to śledzik z jajkami przepiórczymi. Przyznaję się, że pierwszy raz w życiu
je jadłam i nie żałuję, że skosztowałam.
Składniki
-
5
filetów śledziowych
-
Sok z
połowy cytryny
-
50 ml
oleju
-
5
przepiórczych jajek
-
Majonez
-
Czerwona
papryka (kawałek)
-
Sałata
lodowa ( 3 – 4 liście)
-
Kiełki
brokuła
Filety śledziowe zalać wodą i odstawić,
na co najmniej godzinę, następnie dokładnie je odcisnąć, skropić sokiem z
cytryny, zalać olejem i odstawić na kolejną godzinę. Jajka ugotować na twardo i
obrać. Każde jajeczko owinąć filetem i spiąć wykałaczką. Na półmisku ułożyć pokrojone
(porwane) liście sałaty, posmarować warstwą majonezu, na tym ułożyć śledzie z jajkami.
Całość dokładnie posypać kiełkami brokuła i drobno pokrojoną papryką. Można
dodatkowo każdą porcję śledzika udekorować kleksem majonezu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz