wtorek, 11 lutego 2014

PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI

Rzadko gości u mnie na stole, ale jak już jest - to w zasadzie w najprostszej wersji, czyli po prostu upieczona, a chodzi o …kaczkę.



Składniki:
-        1 cała kaczka
-        2 – 3  kwaśne jabłka
-        2 łyżki soli
-         1 łyżeczka pieprzu
-        Majeranek ( około ½ opakowania)
-        Olej
-        Rozmaryn ( niekoniecznie)


Kaczkę umyć i osuszyć. Natrzeć ją olejem, później natrzeć ją dokładnie solą - wklepać w mięso (wewnątrz również) to samo zrobić z pieprzem i majerankiem. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do środka kaczki, spiąć wykałaczkami. Na wierzch położyłam gałązkę rozmarynu.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i wstawić kaczkę, (ja wkładam ją do naczynia żaroodpornego, początkowo piekę ją pod przykryciem, a pod sam koniec, gdy dodaję ziemniaki, odkrywam naczynie). W takiej temperaturze piekę ją około 1/2 godziny. Następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze około 2 godzin. W trakcie pieczenia należy podlewać ją, co jakiś czas powstałym tłuszczem. Jakieś 40 minut przed końcem pieczenia dodałam ziemniaczki, które się piekły razem z kaczką i były do niej wspaniałym dodatkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz