sobota, 30 marca 2013

SOS CHRZANOWY


Przepis na ten sos chrzanowy dostałam od mojej mamy, ona zawsze robiła go na święta. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do wędlin i jak dla mnie jest również obowiązkową przystawką na różne uroczystości, a przede wszystkim na święta Wielkanocne, gdzie chrzan króluje na stołach.


Składniki
-        Słoiczek chrzanu
-        3 – 4 łyżeczki cukru
-        3 jajka
-        1/2 szklanki śmietany
-        Szczypta soli
Chrzan przełożyć do miseczki, dodać cukier i odłożyć. W tym czasie ugotować jajka na twardo, białka z jajek drobno poszatkować i dodać do chrzanu. W osobnym naczyniu śmietanę wymieszać dokładnie z żółtkami jaj, odrobinę posolić i całość dodać do chrzanu, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do następnego dnia, aby składniki się „przeżarły”



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz