wtorek, 26 marca 2013

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ


Fajna, prosta i smakowita suróweczka z kapusty pekińskiej. Ostatnio ciągle wyciągałam sałatkowe zapasy słoikowe z piwnicy. Mam już jednak dość zimy i dlatego ta surówka.



Składniki:
-        Kapusta pekińska
-        1 – 2 marchewki
-        1 pietruszka
-        1 jabłko
-        Pęczek szczypiorku
-        Sól
-        Pieprz
-        Olej lub oliwa
-        Ocet winny
-  Przyprawa Skworcu (suszone pomidory, z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką)

Kapustę drobno poszatkować, marchewkę, pietruszkę i jabłko zetrzeć na tarce, pokroić szczypiorek. Wszystko wymieszać, przygotować sos. Do 4 łyżek oleju dodać dwie łyżki octu winnego i 1 łyżkę przyprawy (suszone pomidory, z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką), odstawić na 10 minut. Sałatkę posolić, popieprzyć do smaku i dodać sos. Doprawić solą i pieprzem.




3 komentarze: