Fajna, prosta i smakowita
suróweczka z kapusty pekińskiej. Ostatnio ciągle wyciągałam sałatkowe zapasy słoikowe
z piwnicy. Mam już jednak dość zimy i dlatego ta surówka.
Składniki:
-
Kapusta
pekińska
-
1 – 2 marchewki
-
1
pietruszka
-
1
jabłko
-
Pęczek
szczypiorku
-
Sól
-
Pieprz
-
Olej
lub oliwa
-
Ocet
winny
- Przyprawa
Skworcu (suszone pomidory, z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką)
Kapustę drobno poszatkować, marchewkę,
pietruszkę i jabłko zetrzeć na tarce, pokroić szczypiorek. Wszystko wymieszać, przygotować
sos. Do 4 łyżek oleju dodać dwie łyżki octu winnego i 1 łyżkę przyprawy
(suszone pomidory, z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką), odstawić na 10
minut. Sałatkę posolić, popieprzyć do smaku i dodać sos. Doprawić solą i
pieprzem.
Raosnych Świąt :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i nawzajem :)
Usuń