sobota, 1 czerwca 2013

ŻEBERKA W KAPUŚCIE

Już od jakiegoś czasu chodziły za mną żeberka, a że w sklepie, w którym robiłam zakupy zauważyłam piękne, duże żeberka nie omieszkałam kupić i pomysł na obiad wykorzystany.


Składniki
-        1 kg żeberek
-        1 kg kiszonej kapusty
-        2 łyżki mąki
-        Sól,
-        Pieprz
-        Liść laurowy,
-        4- 5 ziaren ziela angielskiego
-        1 cebula
-        2 łyżki tłuszczu
-        Przyprawa do wieprzowiny SKWORCU

Żeberka obsypujemy solą, pieprzem, i przyprawą do wieprzowiny, odstawimy na 1 – 1,5 godziny. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż się zarumienią. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy opłukaną i poszatkowaną kapustę kiszoną ( do rondla). Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Do kapusty przekładamy podsmażone żeberka wraz z tłuszczem, zalewamy wodą (tak, aby przykryła całość). Tak dusimy około godzinę ( gdyby woda wyparowała dolewamy odrobinę). Pod sam koniec przygotowujemy zasmażkę z mąki. Wszystko wlewamy do żeberek i mieszamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz